Groene rider wil duurzame initiatieven in de muziekindustrie stimuleren

22 april 2021

Groene rider, een initiatief van UIMA (United Independent Music Agencies), wil duurzame initiatieven stimuleren in de muziekindustrie.

De Groene rider (download m hier) wil inzetten op een forse vermindering van de ecologische footprint, door minder te vliegen, anders te eten, minder afval te genereren en het gebruik van groene energie.  

United Independent Music Agencies (UIMA) is opgericht in april 2020, in de begindagen van de COVID19-pandemie. UIMA is een samenwerking tussen in Nederland gevestigde Europese agencies en heeft als opzet een duurzame oplossing te vinden voor vraagstukken binnen de muzieksector. De ruim 500 acts die UIMA Europees en wereldwijd vertegenwoordigt, spelen jaarlijks meer dan 15.000 shows en nemen een bijbehorende 18.400 vluchten, waarvan 7.500 onder de 750 km.

“Vooral deze korte afstandsvluchten hebben de potentie om vervangen te worden door alternatieve transportmogelijkheden zoals de trein. Hierdoor kunnen artiesten tot 80% CO2 besparen per afgelegde kilometer en zorgt het voor een reductie van 10% op de totale reis uitstoot per vliegtuig ten opzichte van peiljaar 2019”, aldus de initiatiefnemers.

Toekomstgericht
Met de Groene Rider kijkt UIMA niet alleen naar wat artiesten kunnen doen om hun footprint te verkleinen, ook richt de rider zich op podia en festivals om toekomstgericht aan de slag te gaan. Speerpunten hierbij zijn hergebruik (geen eenmalige producten), zero waste, groene energie en van dierlijke producten de uitzondering maken. “UIMA hoopt dat meer artiesten en agencies in binnen- en buitenland dit initiatief zullen omarmen en aanscherpen, zodat de muziekindustrie collectief naar een schonere toekomst toe beweegt.”

De groene rider is onderdeel van het groene manifest dat momenteel door UIMA in ontwikkeling is en zich richt op de hele muziekketen, over de volle lengte en breedte. Van clouddiensten op groene serverparken tot een EU-artiestenpas naar model van Interrail. Met de EU-artiestenpas kunnen muzikanten en bands voor een vast bedrag vrij reizen door Europa via het internationale treinnetwerk.