GroenLinks wil reanimatiefonds cultuur van 1 miljard

14 januari 2021

Perspectief bieden. Dat wil oppositiepartij GroenLinks aan de culturele sector. Om dat te doen legt de partij op de ESNS conferentie een stevige hand kaarten op tafel.

Lees hier en hier meer.

Er moet volgens Groenlinks een ‘reanimatiefonds’ komen van een miljard euro, het kabinet moet zo snel mogelijk instemmen met een garantiefonds voor evenementen en de 200 miljoen per jaar die Halbe Zijlstra een aantal kabinetten geleden bezuinigde moet terug.

Bijna een jaar is het geleden dat in Nederland nog een echt concert plaatsvond. Een jaar geleden voelde het nog normaal om tegen mensen op te botsen op weg naar de bar, je te ergeren aan je buren die er doorheen stonden te lullen.

‘Wij willen dat op een aantal manieren doen’, zegt Niels van den Berge, de cultuurwoordvoerder van de partij. ‘We pleiten voor een ruim garantiefonds, zodat de sector kan werken aan evenementen later dit jaar. Als dat niet doorgaat, moet de overheid garant staan. De sector geeft zelf aan: 1 februari is een harde deadline. Daarnaast willen we perspectief op middellange termijn. Dat betekent dat het kabinet haast moet maken met testevenementen en investeringen in het vooruitzicht moet stellen. Dat doen we op twee manieren: door te pleiten voor een reanimatiefonds van 1 miljard euro om de sector weer volledig tot leven te brengen, en door 200 miljoen op jaarbasis uit te trekken. Met andere woorden: het volledig terugdraaien van de bezuinigingen van Halbe Zijlstra. Daar hangen uiteraard weer allerlei voorstellen onder. Kijk bijvoorbeeld naar de freelancers en ZZP’ers in de sector die tussen wal en schip vallen. Niet alleen artiesten, maar ook mensen achter de schermen, de vakmensen die nu uit de sector lijken te verdwijnen.’