Bron

BD.nl

Hall of Fame klaar voor heropening

23 maart 2023

Vijf muziekstudio’s, een zaal voor 350 muziekliefhebbers én een verborgen binnenplein: de Hall of Fame is vernieuwd.

De ingrijpende verbouwing zou negen maanden duren, het werden er twintig. Reden: bij de concertzaal was het plafond naar beneden gestort. De Hall of Fame in de Spoorzone is thuis in een hal, waar ooit treinen werden gerepareerd. Dat de aanpak van het gebouw noodzakelijk was, staat voor directeur Frederik Theuwis als een paal boven water. Het dak lekte en dat werd erger en erger. Duivenpoep viel door de gaten naar beneden en als die poep droogt, kan de pagegaaienziekte, een soort longontsteking, de kop opsteken.

De werklui begonnen in 2021, maar zijn nu weg. Het dak is vernieuwd, de muren zijn geïsoleerd en de ontluchting is aangebracht. De emmers om regen op te vangen, kunnen terug de kast in. De vernieuwde buitenmuren waren maar kort schoon, graffitispuiters sloegen er al toe.

Theuwis: ,,Het was de bedoeling de bestaande zaal groter te maken door gangetjes te verwijderen, maar tijdens het werk kwam het plafond naar beneden.” De zaal was een ‘doos-in-een-doos’, zeg maar een enorme kist die in de oude fabriekshal was geplaatst. Daar is noodgedwongen vanaf gestapt toen het plafond op de grond kletterde.

Nu zijn de buitenmuren en het dak van de hal geïsoleerd en is de zaal ruimer en hoger. ,,Dat biedt ons de mogelijkheid spots en andere techniek hoog in de zaal te bevestigen. Voorheen stond de truss (metalen stellages waarin bijvoorbeeld lampen worden opgehangen, red.) op de grond en daar klom weleens iemand in. Dat was gevaarlijk. Bovendien heeft de zaal nu veel meer karakter.”

Theuwis: ,,013 zet hier ook bands neer. Dat zijn bands die de kleine zaal van 013, met zevenhonderd staanplaatsen, niet uitverkopen. Hier passen ze goed. En het is leuk voor bandjes uit de stad om hier bekende artiesten te zien om dan zelf een week later op hetzelfde podium op te treden.”

In het gebouw zijn vijf repetitielokalen voor bandjes. Het PopHuis, de organisatie die muzikanten begeleidt, is er thuis. Met de muziekstudio’s was wel wat aan de hand. Repeterende bandjes waren lange tijd goed te horen, want er was een geluidslek. De muziek kwam via de ventilatiekanalen naar buiten. Die zijn inmiddels afgedekt, al is het probleem daarmee niet helemaal opgelost. ,,Een beetje geluid is niet erg, er mag hier best reuring zijn.”