Handhaven Wet DBA treft echte zelfstandige ondernemers
10 februari 2022
De beoogde opvolger van de Verklaring ArbeidsRelatie (VAR), de wet DBA, heeft nooit kunnen brengen wat ervan werd verwacht: schijnzelfstandigheid tegengaan.
Het enige wat de Wet DBA bereikte was dermate veel onzekerheid brengen dat veel opdrachtgevers niet meer met zzp’ers in zee durfden te gaan, omdat ze bang waren dat de Belastingdienst achteraf een loondienstverband zou constateren.
Inmiddels wordt alweer ruim vijf jaar nagedacht over een goede wetgeving om de Wet DBA te vervangen. Er is samen met andere belangenorganisaties een breed gedragen alternatief aangeboden aan toenmalig minister Koolmees, als alternatief voor de wet DBA.
Er moet een heldere definitie (wat is zelfstandig ondernemerschap?) komen aan de hand van objectieve criteria die eenvoudig en feitelijk vastgesteld kunnen worden door zowel de zelfstandige als door opdrachtgevers. Hierdoor wordt duidelijk wanneer iemand wel, maar vooral ook, wanneer iemand niet ondernemer is.
FNV wil handhaving Wet DBA
De oproep van vakbond FNV aan het kabinet om de Wet DBA te gaan handhaven zonder dat deze duidelijke criteria zijn vastgesteld, zal misschien een negatief effect hebben op echte ondernemers. Handhaving van de Wet DBA zal de situatie van vijf jaar geleden weer terugbrengen en echte zelfstandige ondernemers zullen weer worden belemmerd in het zorgen voor hun eigen levensonderhoud.
De VNPF is het eens met de verschillende oproepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar dat betreft slechts een deel van de ondernemers in Nederland. Onverkort handhaven zonder duidelijke criteria geeft vooral onrust onder echte zelfstandige ondernemers.