‘Hard cups zijn niet per se beter voor het milieu dan soft cups’

8 oktober 2020

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, aangenomen en gedacht, zijn hard cup plastic bekers niet per se beter voor het milieu dan soft cups. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een langverwachte levenscyclus analyse van verschillende plastic bekers uitgevoerd door het LCA Centre.

Donderdagochtend 8 oktober werden de eerste resultaten gepresenteerd tijdens een webinar van Green Events. Het definitieve rapport wordt eind oktober verwacht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Het webinar kan eerdaags via deze link worden teruggekeken. Evenals 3 voorafgaande, interessante webinars over plastics.

Handreiking voor beleid plastic bekers 
In juni 2019 publiceerden de VNPF en VVEM een handreiking voor gemeenten bij het maken van beleid voor plastic bekers op evenementen. De belangrijkste boodschap van die handreiking is: verplicht niet standaard de hard cup voor alle evenementen omdat dit beter zou zijn voor het milieu maar. Het verschilt per (type) evenement welke beker de beste optie is en bekijk dit van geval tot geval. Bovendien spelen er meer overwegingen dan alleen die het milieu betreffen.