Hardvochtige maatregelen treffen vooral festivals en nachtprogrammering

15 juli 2021

Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen neemt het kabinet nieuwe maatregelen. Vooral de regels voor de horeca en evenementen worden aangescherpt, clubs en discotheken gaan dicht.

 • Zie hier het overzicht coronamaatregelen in de zomer van 2021
 • Zie hier de samenvatting in beeld: coronaregels vanaf 10 juli 2021
 • Zie hier Coronavirus: overzicht 'Horeca tijdens de zomer van 2021'
 • Zie hier Coronavirus: overzicht 'Evenementen' per 10 juli 2021

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan de overheid had voorzien.  Het vermoeden is dat de meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan.

Deze toename heeft volgens de overheid nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd.

Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan eerder gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid bij de autoriteiten.

Het kabinet meldt niet voldoende uit te kunnen sluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom heeft het kabinet besloten extra maatregelen voor de zomer te treffen.

Maatregelen per 10 juli 
Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

 • Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter
 • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
 • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
 • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn, omdat er in dat geval geen anderhalve meter afstand meer hoeft te worden gehouden.. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
 • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
 • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties
Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Houd feestjes klein en beheersbaar
De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.