Bron

Zipconomy

Helft zzp’ers overweegt vast dienstverband door zorgen over toekomst arbeidsmarkt

8 februari 2024

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Opvallend is dat 5 op de 10 zzp’ers weer een vast dienstverband zou overwegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Van de werkende Nederlanders maakt 57% zich flinke zorgen over de komende twee jaar. Die zijn het grootst bij de jongeren in de leeftijd 18 tot en met 24 jaar. De meeste onrust over de arbeidsmarkt zit in de detail- en groothandel.

Ongerustheid bij zzp’ers

De zorgen over de toekomst van de arbeidsmarkt zijn met 70% het grootst bij zzp’ers. 5 op de 10 zzp’ers zou weer een vast dienstverband overwegen. Daarna komen, met 63%, de werknemers met een contract voor bepaalde tijd.

Opvallend is ook de score bij de werknemers met een vaste aanstelling, waarvan wordt gedacht dat een vast contract hen meer zekerheid geeft. Meer dan de helft (53%) van deze doelgroep is bezorgd over de huidige arbeidsmarktontwikkelingen. 

Dit onderzoeksresultaat is opmerkelijk, aangezien de Nationale Vacaturebank recentelijk nog meldde dat drie op de tien werknemers in loondienst liever zzp’er zou willen zijn. Destijds bleek uit hun marktonderzoek dat vooral in de sectoren Financiële dienstverlening en Bouw & Industrie de wens om als zelfstandige te werken sterk was.

Zzp’erschap indicatie van vertrouwen

Suzanne van Malsen van de Nationale Vacaturebank noemt de resultaten opvallend: “We hebben nog steeds veel vacatures op onze site staan, in alle regio’s van Nederland. Toch blijkt dat werkenden zich zorgen maken. Dit zou te maken kunnen hebben met de onrustige tijden waar we in leven, zoals de hoge inflatie en de economische krimp van de afgelopen kwartalen.”

“ Een ander punt van zorg kunnen de salarissen zijn die minder hard stijgen, terwijl inflatie wel hard stijgt. Vastigheid en zekerheid in je baan zijn dan extra belangrijk.” Uit de enquête van Nationale Vacaturebank blijkt ook dat zekerheid de belangrijkste reden is om voor een vast dienstverband te kiezen, ongeacht leeftijdscategorie.

Vaak is het aantal zzp’ers in de markt ook een indicator van het vertrouwen in de economie. Als veel werkenden kiezen voor het wat onzekere zzp-bestaan, dan zien ze de toekomst positief tegemoet. Suzanne van Malsen van Nationale Vacaturebank: “Uit ons onderzoek blijkt dat 47% van alle ondervraagde zzp’ers weer een vast dienstverband overweegt. Het nog steeds ruime aanbod van vacatures zou de reden kunnen zijn dat veel zzp’ers die stap nu willen maken.”