personeelsnet.nl
Hervorm de arbeidsmarkt: leerplicht voor werknemers als oplossing voor krapte?
13 februari 2025
Moet er een leerplicht komen voor werknemers?
Volgens Sandor Gaastra, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is dit een serieuze overweging om de arbeidsmarktkrapte aan te pakken. In zijn nieuwjaarsboodschap, gepubliceerd in het economievakblad ESB, pleit hij voor meer scholing en mobiliteit om de economie veerkrachtiger te maken en loopbaanperspectieven te verbeteren.
De krapte op de arbeidsmarkt is een structureel probleem dat belangrijke maatschappelijke doelen, zoals woningbouw en de energietransitie, in de weg staat. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Hoewel arbeidsmigratie een rol kan spelen en productiviteitsgroei cruciaal is, blijft het tekort aan arbeidskrachten groot. Daarom is het noodzakelijk om duidelijke prioriteiten te stellen in hoe de arbeidsvraag en het aanbod verdeeld worden.
Gaastra onderstreept het belang van arbeidsmobiliteit: werknemers moeten makkelijker kunnen overstappen naar sectoren waar de vraag het grootst is, zoals de zorg, kinderopvang en techniek. Om dit te bevorderen, is scholing essentieel. Hij stelt voor om een systeem van leerrechten en leerplichten in te voeren, waarbij mensen met een lager opleidingsniveau meer leerrechten krijgen. Dit systeem kan helpen om mensen beter voor te bereiden op instroom in sectoren met de hoogste vraag.
Hervormingen zijn noodzakelijk
Naast scholing pleit Gaastra voor arbeidsmarkthervormingen, zoals:
- Meer zekerheid voor flexwerkers en strengere handhaving van regels tegen schijnzelfstandigheid.
- Het verkorten van de loonbetaling bij ziekte naar één jaar en het versoepelen van ontslagbescherming om vaste contracten flexibeler te maken.
- Het oormerken van de transitievergoeding als ontwikkelbudget en het beperken van concurrentiebedingen om arbeidsmobiliteit te bevorderen.
Wat betekent dit voor HR?
Voor HR-adviseurs en werkgevers is dit een belangrijke uitdaging: hoe zorg je ervoor dat werknemers zich blijven ontwikkelen en klaar zijn voor sectoren met de grootste vraag? Scholing en flexibiliteit worden cruciale middelen in het aanpakken van de arbeidsmarktkrapte en het versterken van organisaties.