Bron

Boekman.nl

Hiphopcultuur en identiteit

26 maart 2025

Hiphop is meer dan muziek alleen, het is een verzetscultuur, een beweging, een levensstijl, aantrekkelijk voor jongeren met uiteenlopende achtergronden.

Aafje de Roest (Assistant Professor ‘Literaire culturen’ aan de Universiteit van Amsterdam) schrijft voor Boekman over de waarde van hiphop voor hiphopliefhebbers. "Hiphop daagt ons – met haar verzetsoorsprong, bottom-up manier van denken en werken, en Do It Yourself-mentaliteit – haast als vanzelfsprekend uit om fundamenteel na te denken over de manier waarop wij in een samenleving archiveren, vastleggen, doorgeven, vertellen, bewegen, zijn."

‘Hiphopcultuur wordt officieel gezien als immaterieel erfgoed’, kopt het populaire hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) half januari op Instagram. Akwasi, Heist-Rockah en dichter Derek Otte reageren met vuur en hartjes op het bericht. Anderen plaatsen er vraagtekens bij. ‘Wat hebben we hieraan? Wat betekent dit nou echt voor de hiphopcultuur vanaf nu? Welke veranderingen […] gaan we zien?’, vraagt producer Odaira. ‘Hiphop was altijd al immaterieel erfgoed’, reageert hiphopfan Kim. Rapper en spoken wordartiest Reazun antwoordt: ‘Bij gemeentes, fondsen of scholen en universiteiten werken nog steeds veel mensen die niks van Hip Hop begrijpen en de waarde ervan voor gemeenschappen nog niet zien. [Dat verandert] door […] mensen die zich (lokaal én landelijk) inzetten om de kracht van de cultuur uit te dragen’. Deze online conversatie wijst op de waarde van hiphop voor gemeenschappen, in het bijzonder voor hiphopliefhebbers en hun identiteit, waar De Roest in dit artikel verder op inzoomt.