Hoe breng je de binnenstad ’s avonds tot leven?

24 mei 2018

Na sluitingstijd veranderen winkelstraten vaak in verlaten oorden of snelle fietsroutes, waar een onveilig en onprettig gevoel primeert en waar je liever wegblijft. Een binnenstad moet juist als een stadse huiskamer voelen, waar je elkaar ontmoet en meerdere activiteiten kunt doen en waar het fijn vertoeven is. En dat vraagt om een transformatie in de ruimte én in tijd.

Platform31 keek met vier gemeenten – Den Haag, Eindhoven, Gouda en Zwolle – naar mogelijkheden voor een levendige binnenstad in de avond.

In het project Avondstad verkent Platform31 met welke interventies je de binnenstad ook in de avonduren ten volle benut en laat bruisen. Hoe houd je daarbij rekening met de wensen van verschillende typen gebruikers zoals ondernemers, bewoners en bezoekers? Samen met vier gemeenten – Den Haag, Eindhoven, Gouda en Zwolle – zochten we mogelijkheden voor het verlevendigen van de binnenstad na winkelsluitingstijd. We keken voorbij de huidige invulling van de stad naar nieuwe, concrete ideeën en gaven de deelnemende steden volop inspiratie voor nieuwe manieren van kijken en alternatieve functies voor de binnenstad. Die staan gebundeld in de publicatie ‘Avondstad Hoe breng je de binnenstad ’s avonds tot leven?’. Daarmee kunnen de vier steden nu verder en deze bieden ook handvatten voor andere steden om met de avondstad aan de slag te gaan.

Lees hier verder