Hoe navigeren slechtzienden en blinden door een website met een schermlezer

25 januari 2024

Het internet biedt ontelbare mogelijkheden, maar als je een visuele beperking hebt, zijn sommige websites best lastig te doorgronden.

Niet alle websites zijn al geoptimaliseerd, omdat slechtziendenzij anders moeten navigeren om de informatie tot zich te kunnen nemen. Daarvoor gebruiken ze vaak een schermlezer. Hoe werkt dat? DEN laat het je zien en legt uit waarom het belangrijk is om je website toegankelijk te maken.

Het belang van een toegankelijke website

Je maakt een website toegankelijk om meer mensen toegang te geven tot de content die je aanbiedt. Ook wanneer zij anders lezen, zien of navigeren. Veel mensen met een visuele beperking gebruiken een schermlezer om online informatie te vinden, entertainment te beleven en contacten te onderhouden. De schermlezer is een programma dat alle informatie op een computer, laptop of mobiel kan oplezen. Het programma leest het element voor dat de gebruiker selecteert. Bij het openen van de homepage van een site is dat vaak als eerste het logo, wanneer dit links bovenaan staat. De schermlezer leest chronologisch van links naar rechts, van boven naar beneden en kan bestuurd worden met toetsenbord commando’s. Zo navigeer je met de tab-knop bijvoorbeeld van het eerste klikbare onderdeel naar het volgende. Het is daarom belangrijk dat jouw pagina’s goed gestructureerd zijn en een logische volgorde hebben, zodat de gebruiker de website snel kan scannen en bekijken.

Lees hier hoe je dit aan kunt pakken.