Bron

DigitALL

27 juni: hoe pas je AI verantwoord en creatief toe bij digitale projecten?

11 juni 2024

AI zal de cultuursector blijvend beïnvloeden.

Hoewel het gebruik ervan geen doel op zich is, kan AI een handig middel zijn bij het ontwikkelen en uitvoeren van digitale projecten.

Hoe pas je als culturele organisatie AI creatief én ethisch verantwoord toe bij de ontwikkeling en uitvoer van digitale projecten? Hoe zorg je dat het auteursrecht goed geregeld is? Diverse sprekers vertellen over hun praktijk. We sluiten af met een zomerborrel in de tuin.

Programma

  • donderdag 27 juni
  • 14:30 – 15:00 – Inloop
  • 15:00 – Welkom
  • Daan Damen (DEN): AI verkenning in de cultuursector
  • Jacco Ouwerkerk (In10): toepassingen van AI
  • Samiha Awad (Innovation:lab): AI in het creatieve proces
  • Hanneke Holthuis (Pictoright): Hoe regel je auteursrecht in tijden van AI?
  • 17:00 – Zomerborrel in de tuin

Daan Damen – DEN

Daan Damen verdiept zich bij kennisinstituut DEN in AI en andere technologische ontwikkelingen. Tijdens zijn talk zal hij inzichten delen van de AI-verkenning waarvoor eerder dit jaar input is opgehaald bij de cultuursector.

Jacco Ouwerkerk – In10

Misschien ken je design- en innovatiebureau In10 wel van Club Lees, de online boekenclub van VPRO; van de Cycling Lifestyle AI-tool; of van het nieuwe platform van poppodium Effenaar. Hun cultuurlabel DOOR werkt voor culturele instellingen als Museum Boijmans Van Beuningen, Anne Frank Stichting, Beeld & Geluid en Nederlands Fotomuseum. Tijdens DigitALLks x AI vertelt Jacco Ouwerkerk (strategist museum & interaction) hoe In10 AI toepast in de cultuursector.

Samiha Awad – Innovation:lab (EN)

Samiha Basel Awad (Head of Creative Operations) laat zien hoe het Innovation:Lab van Theater Utrecht AI toepast bij het maken van grensverleggend theater. Naast zelfstandig werk te produceren, ondersteunt Innovation:Lab ook andere makers. Zij ontvangen hiervoor ondersteuning van Cultuurloket DigitALL.

Hanneke Holthuis – Pictoright

Hanneke Holthuis is hoofd juridische zaken bij Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland. Hoe bescherm je auteursrecht met de opkomst van AI? Een van de opties om een opt-out op te nemen. Hoe dat werkt, daar vertelt Hanneke meer over tijdens DigitALLks x AI.

.