Bron

Cultuur+Ondernemen

Hoge regeldruk en bijzonder laag ondernemersvertrouwen in de culturele sector

14 november 2024

Hoge regeldruk en bijzonder laag ondernemersvertrouwen in de culturele sector

Cultuur+Ondernemen zorgt er al een aantal jaar voor dat de culturele sector wordt meegenomen in de Kleinbedrijf Index (KBI).

Hierin wordt de economische situatie van zzp’ers en kleine ondernemingen in Nederland onderzocht en in beeld gebracht. Door de culturele sector steevast mee te nemen in dit onderzoek wordt het steeds zichtbaarder tegen welke economische uitdagingen de sector aanloopt.

Cultuur+Ondernemen publiceerde onlangs de 14e Kleinbedrijf Index. Hieruit blijkt dat de culturele sector deels dezelfde regeldruk ervaart als andere sectoren, maar specifiek tegen ingewikkelde subsidieprocedures aanloopt. Daarnaast is het ondernemersvertrouwen in de sector bijzonder laag en keren kleine ondernemers zichzelf nog steeds een heel laag inkomen uit in vergelijking met andere sectoren.

Hoge regeldruk belemmert ondernemerschap

Uit het onderzoek blijkt dat in alle sectoren een toenemende regeldruk wordt ervaren, met name rondom verduurzamen van de bedrijfsvoering, de ziektewet en het aanvragen van vergunningen. Ondernemers moeten steeds meer tijd en middelen inzetten om aan regels en wetten te voldoen. Volgens het onderzoek leidt dit tot een verlies van arbeidsproductiviteit van 3,2%. Voor de culturele sector springen de ingewikkelde subsidieprocedures eruit. Daarnaast is het voor cultureel ondernemers ook lastig om aan de ziektewet te voldoen (ingewikkeld en duur) en besteden ze veel tijd aan licenties en auteursrecht.

Bijzonder laag ondernemersvertrouwen en lage inkomens

Hoewel nagenoeg alle sectoren groei en herstel laten zien, blijft de situatie in de culturele sector zorgelijk. 58% van de culturele ondernemers leeft onder het bijstandsniveau en maar liefst 85% keert zichzelf een salaris onder het minimumloon uit. Ook het ondernemersvertrouwen in de sector is laag met een score van slechts +6, terwijl de gemiddelde score +29 is. De culturele sector scoort hiermee het laagst van alle sectoren. Mogelijk is de onduidelijkheid rond de eventuele BTW verhoging één van de redenen voor dit lage ondernemersvertrouwen.

Cultuur+Ondernemen: ondersteuning voor culturele ondernemers

Cultuur+Ondernemen richt zich op het wegnemen van obstakels voor de ontwikkeling van culturele ondernemers. Een voorbeeld hiervan is het programma In The Mix, een samenwerking met Platform ACCT en voordekunst. Dit programma brengt makers en financiers samen om financieringsmogelijkheden beter op elkaar af te stemmen.

Daarnaast is in een opinie-artikel aandacht gevraagd voor subsidieregels die het opbouwen van eigen vermogen door culturele organisaties kunnen beperken. Dit vormt een uitdaging voor de ontwikkeling van financieel weerbare organisaties.