Honderden miljoenen euro extra voor horeca en cultuur

3 december 2020

De coalitie trekt honderden miljoenen extra uit voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, zoals in de horeca. Volgens Haagse bronnen zet het kabinet de komende dagen op de puntjes op de i.

Het is de bedoeling dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan eerder. Zij kunnen 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen. De maatregel zou met terugwerkende kracht ingaan, vanaf 1 oktober.

In de praktijk zullen vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche hiervan profiteren: in een groot deel van die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend. Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur en de energierekening.

Geen versobering steunpakketten
De eerder aangekondigde versobering van financiële steunpakketten is van tafel. Diverse maatregelen zouden per 1 januari stap voor stap worden afgebouwd, maar volgens bronnen is dat nu ongepast.

Minister Wiebes zei vandaag dat hij niks voelt voor experimenten met het onder strikte voorwaarden openen van de horeca, zoals onder meer D66 had voorgesteld.