Bron

Div

Hoogste rechter vindt ook dat bezorgers van Deliveroo geen zzp’ers zijn

24 maart 2023

Maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn werknemers en geen zzp'ers. Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV.

Daarmee sluit de hoogste rechter van ons land zich aan bij eerdere oordelen van de rechtbank en het gerechtshof. De zaak draait om het besluit van Deliveroo uit 2018 om de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden ze als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger.

FNV spande daarop een rechtszaak aan, omdat de maaltijdbezorgers volgens de bond nog altijd voor een groot deel afhankelijk waren van Deliveroo. Volgens de vakbond gingen de bezorgers er ook financieel op achteruit. Daarnaast zouden er meer risico’s bij het personeel komen te liggen, bijvoorbeeld in het geval van arbeidsongeschiktheid. Ook hoefde Deliveroo met de zzp-constructie geen loon door te betalen bij ziekte.

Het bedrijf wees er in zijn verweer telkens op dat maaltijdbezorgers zelfstandigen waren, omdat ze vrij waren om te werken wanneer ze zelf wilden, ritten konden weigeren en zich konden laten vervangen.

In een eerdere uitspraak oordeelde het gerechtshof van Amsterdam al dat de bezorgers wel degelijk in loondienst waren. Er was namelijk sprake van een gezagsverhouding, bijvoorbeeld doordat Deliveroo hen via een inlogsysteem kon controleren. De Hoge Raad oordeelt nu dat die redenering van het hof in orde was. Dit betekent dat er een einde komt aan een zaak die al enkele jaren voortsleept.

Uitspraak kan ondanks vertrek Deliveroo grote gevolgen hebben

De maaltijdbezorger is vorig jaar al vertrokken uit Nederland, maar de uitspraak kan toch nog grote gevolgen hebben. Ten eerste voor Deliveroo zelf, omdat de vakbond in andere procedures eist dat loon en toeslagen nog worden nabetaald. Ten tweede omdat de uitspraak ook van toepassing kan zijn op andere bedrijven die met zzp’ers werken.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het kabinet is daar niet blij mee, omdat het schijnzelfstandigheid in de hand kan werken. Het werkt daarom aan wetgeving die dit moet tegengaan.