Horeca presenteert alternatieve routekaart voor heropening

11 februari 2021

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft zijn wensen in een eigen corona-routekaart gegoten, als alternatief voor de nieuwe routekaart die de overheid vorige week presenteerde.

  • Bekijk hier de alternatieve corona-routekaart van Koninklijke Horeca Nederland

NB: deze routekaart heeft vooralsnog geen status, het is een lobby instrument.
Waar de overheid de voltallige horeca onderverdeelt in restaurants en overige horeca, is die van de routekaart van KHN fijnmaziger. De horecasector wil aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, buitenterassen en clubs en nachtleven.

Alcoholverkoop, ruimere openingstijden en groepsgrootte
De branche wil onder meer dat alcoholverkoop mogelijk blijft in de horeca, ook als dat elders verboden is. Voor eet- en drankgelegenheden zijn de openingstijden in de op een na lichtste categorie ('waakzaam') wat ruimer en verder wil de sector dat het maximumaantal aanwezigen afhankelijk wordt van de oppervlakte van de zaak. In de routekaart van de overheid zijn er simpele maxima gesteld die geen rekening houden met hoe groot een café of restaurant is.

Zaalverhuur
Zaalverhuur moet volgens KHN altijd mogelijk zijn, maar wel met een beperking van het aantal gasten afhankelijk van de grootte van de locatie. Bij het hoogste risiconiveau is vervolgens ook geen catering meer toegestaan.

Terrassen
Ook buitenterrassen moeten vrijwel altijd open kunnen, zonder beperkingen. De horecabranche wil die alleen in de zwaarste categorie sluiten.

Nachtclubs
Voor nachtclubs geldt ook dat zij open moeten kunnen in de lichtste twee risiconiveaus, zij het met een maximumaantal gasten. Daarbij moet ook de dansvloer open kunnen. Vanaf het derde risiconiveau van de in totaal vier moeten nachtclubbezoekers het zonder avondje uit stellen.

KHN wil in gesprek met de politiek over opening horeca
De alternatieve horecaroutekaart is aangeboden aan de commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer. KHN hoopt dat de Kamerleden er bij het kabinet op aandringen dat het met gesloten sectoren als de horeca in overleg moet treden over de mogelijke weg naar heropening.

KHN stelt al langer dat er geen bewijs is dat de horeca een grote bron van coronabesmetting is en wil graag met de politiek in gesprek. ,,De koffie staat bij ons online klaar voor overleg", laat voorzitter Robèr Willemsen weten. Daarnaast maakt de branchevereniging zich nog altijd hard voor meer steun voor de sector.