IJzeren Podiumdieren 2019: de winnaars

21 januari 2020

Op zaterdag 18 januari 2020 zijn de IJzeren Podiumdieren 2019 uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag in de SPOT Groningen.

De IJzeren Podiumdieren worden uitgereikt in de categoriën ‘beste marketeer’, ‘beste programmeur’, ‘beste directeur’, ‘beste festival’ en ‘beste podium.’ De IJzeren Podiumdieren zijn de belangrijkste vakprijzen in de live-popsector. Daarnaast is ook de IJzeren Eierbal (een wisselbokaal vernoemd naar de ‘Groningse’ snack) uitgereikt aan een veelbelovend talent.

Winnaars zijn (met argumentaties van vakgenoten en collega’s):

Beste marketeer: Barry Spooren (Le Guess Who?)
“Op secure wijze en met, zogezegd, goede smaak keuzestress van een nieuwsgierig, internationaal publike verlichten door een uitgekiend programma te selecteren en te presenteren is natuurlijk een stap in de goede richting Dit moet echter nog wel worden ‘verkocht’. Of het nu om een satelliet buurtevenement of het halen van belangwekkende, internationale media, Spooren doet dat bijzonder effectief.”

Beste programmeur: Michelle Kuypers (Transition Festival, So What’s Next, NN North Sea Jazz)
“Kuypers loopt op de tijd vooruit, niet alleen in 2019, maar feitelijk al jaren. Ze programmeert op het allerhoogdte niveau, werkt met artiesten van wereldfaam, maar ook met een scherp oog voor aanstormend talent. Daarbij zoekt ze stoutmoedig de grenzen van verschillende genres op.”

Beste directeur: Minke Weeda (Rotown)
“Weeda heeft in grote mate bijgedragen aan een bruisend popklimaat in de stad Rotterdam. Met toewijding, overgave en branie wordt de daad bij het woord gevoegd: succesvol programmeren en cureren op verschillende locaties en dat ook met aanstekelijke nieuwe concepten. Bovendien is Weeda een goed, coachend leider die haar collega’s laat excelleren en groeien.“

Beste festival: Roadburn (Tilburg)
“Al jarenlang wordt Roadburn in binnen- en buitenland, ver buiten de Europese grenzen geroemd. Zeer secuur wordt gezocht naar de muzikale parels in het meeslepende, heavy spectrum. Daarnaast wordt de intieme, ‘afficionado-sfeer’ zeer streng bewaakt. Er worden artiesten gepresenteerd die nergens anders te ervaren zijn. Door de compromisloze, zuiver artistieke keuzes blijft dit festival zijn tijd ver vooruit.”

Beste podium: Rotown (Rotterdam)
“Rotown laat goed zien hoe je programmeert voor en in je stad, dus ook op andere plekken dan het eigen podium. Samenwerken ligt inmiddels diep verzonken in het DNA, maar ligt ook aan de oppervlakte van datzelfde DNA. Samenwerken binnen de organisatie zelf, maar ook met andere partijen. Dit gebeurt bovendien allemaal bijzonder inventief. Daarnaast is Rotown een bijzonder liefdevolle werkgever.”

IJzeren Eierbal: Janna Albada
Janna heeft in relatief korte tijd en op jonge leeftijd al een indrukweekend en veelzijdig CV opgebouwd. In tal van functies en houdanigheden en voor verschillende opdrachtgevers legt Janna een groot talent aan de dag. Altijd gestructureerd, behulpzaam, oplossingsgericht, creatief en goed gehumeurd. “

Achtergrond
De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn zogenaamde peer to peer prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.

De uitreiking van de IJzeren Podiumdieren wordt georganiseerd door de VNPF, Eurosonic Noorderslag, Spot Groningen.