Bron

VNPF

Foto

Ben Houdijk

IJzeren Podiumdieren 2022 uitgereikt

21 januari 2023

IJzeren Podiumdieren 2022 uitgereikt

Vandaag zijn tijdens ESNS de IJzeren Podiumdieren 2022 uitgereikt, de vakprijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals VNPF.

Naast de gebruikelijke prijzen zijn er dit jaar twee nieuwe categorieën: ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Duurzaamheid’ en ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Diversiteit en Inclusie’. Ook werd de IJzeren Eierbal uitgereikt: de aanmoedigingsprijs voor een jong talent dat nu al een positieve bijdrage levert aan de live-popsector.

De winnaars zijn (met motivaties van vakgenoten en collega’s):

Beste Festival: Popronde

Wat kunnen we doen om talent verder te helpen? Dat is de hoofdvraag die Popronde altijd voorop stelt. Popronde is dé bakermat en kweekplaats van veel gesetteld Nederlands poptalent. In 2022 heeft deze organisatie een indrukwekkende vooruitgang geboekt op de gebieden van duurzaamheid en toegankelijkheid.

Beste Marketeer: Kimtessa Hill (TivoliVredenburg)

Hill combineert op soepele wijze competentie en bedrevenheid met een haast bovennatuurlijk instinct aangaande het vakgebied en roept vaak vernieuwende, inspirerende publieks-projecten in het leven.

Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid: Into The Great Wide Open

Het collectief dat Into The Great Wide Open organiseert, streeft ernaar een volledig klimaatneutraal en circulair festival te worden. Ze zijn hard op weg. Dit doen ze als lichtend voorbeeld om ook de bredere circulaire transitie in Nederland en de rest van de wereld te helpen aanjagen.

Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van diversiteit & inclusie: Welcome to The Village

Op onconventionele manier kijkt Welcome to The Village naar de gehele maatschappij en wil een gemeenschap creëren waarin iedereen welkom is. Het festival heeft daarmee een sterke impact op lokale en regionale cultuursamenwerking.

Beste programmeur: Anna Veenstra (Melkweg)

Nieuwsgierigheid, oog voor kwaliteit en zicht op de ontwikkeling van artiesten maken Veenstra IJzeren Podiumdier-waardig. Zij wist post-corona in een handomdraai en met grote toewijding en souplesse een zeer intensieve en passende programmering neer te zetten.

Beste directeur: Johan Gijsen

Gijsen is een toonaangevende smaakmaker, een bezielde aanjager, een ‘tribe builder’, een drijvende kracht voor en achter de schermen. Hij weet als geen ander dat werken aan een gezond, veilig en integer werkklimaat iets is dat je samen doet.

Beste podium: Burgerweeshuis

Burgerweeshuis is een vaste waarde in het Nederlands clubcircuit. Door de uiteenlopende programmering, het organiseren van verschillende uithuizige activiteiten op locatie en het meewerken aan festivals manifesteert en onderscheidt dit podium zich op een geweldige manier in de regio.

IJzeren Eierbal 2023: Enoma Amayo

Enoma is een voorvechter voor jonge makers. Een groot pleitbezorger voor maatschappelijke onderwerpen als gelijkheid, diversiteit en inclusie waarbij eventueel ongemak niet wordt geschuwd.

Achtergrond

De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn zogenaamde peer to peer prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs.

De uitreiking van de IJzeren Podiumdieren wordt georganiseerd door de VNPF, ESNS en Spot/De Oosterpoort.

Ben Houdijk