Inspectie SZW: ‘Schokkend aantal’ bedrijven zonder RI&E

2 november 2018

De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk. Marc Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, vindt het 'schokkend' dat veel bedrijven niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E. Hij benadrukt de eigen verantwoordelijkheid die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken.

De inspectie SZW constatert een stijgende lijn in het aantal arbeidsongevallen. In 2016 vielen er zo'n 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Het aantal arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop is ook gestegen, met 13 procent. Inspecteur-generaal Marc Kuipers spreekt bij bedrijven zonder RI&E van een 'trend die gekeerd moet worden.' 

'Schokkend' aantal bedrijven zonder RI&E
Kuipers, de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW, maakt zich zorgen over oorzaak en gevolg van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Van de bedrijven in Nederland beschikt 30-50 procent niet over een wettelijk verplichte risicoinventarisatie en evaluatie, de RI&E. "Dat betekent dat bedrijven de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende invullen. Ze moeten daarmee aan de slag," vindt de inspecteur-generaal.

'Houding bedrijven naar veiligheid deugt niet'
De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens Kuipers hem in eerste plaats bij de bedrijven zelf. "Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: 'Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor.' Die houding deugt niet."

Aantal veiligheidskeuringen en VCA-diploma's stijgt
Opmerkelijk is dat in diverse branches het aantal periodieke veiligheidskeuringen in 2016 juist is gestegen, tot ruim 262.000 keuringen. In de eerste helft van 2017 is het aantal keuringen opnieuw gestegen. Bovendien eisen steeds meer opdrachtgevers dat medewerkers beschikken over een VCA-diploma. 

Bekijk hier een video van Inspectie SZW.