Bron

mestmag.nl

Interview: Henri Broere (Willem Twee) over de Fair Practice Code

13 juli 2023

Binnen de Fair Practice Code staat de eerlijke vergoeding van kunstenaars en creatieven centraal: een onderwerp dat veel stof doet opwaaien.

MEST mag sprak erover met drie betrokkenen, waaronder Willem Twee directeur Henri Broere. De Fair Practice Code vraagt om serieuze aandacht. De richtlijnen staan bijvoorbeeld prominent op de agenda bij fondsen en de politiek. Voldoe je niet aan de richtlijnen? Dan maak je minder kans op financiering. Luc Begas, adviseur bij Kunstloc Brabant: “Wij merken dat instellingen het zelf ook belangrijk vinden om hieraan te voldoen omdat zij een gezondere cultuursector willen creëren. Er moeten eerlijke prijzen gehanteerd worden en daar moeten we met zijn allen achter gaan staan."

Henri Broeren, poppodium Willem Twee: “Ik dacht dat wij het al redelijk goed op orde hadden, maar nu we alles nogmaals onder de loep nemen blijkt het dat er toch nog veel verbeterpunten zijn. Het gaat dan met name over het vastleggen en handhaven van de richtlijnen. Als je je richtlijnen niet handhaaft, dan betekenen ze niks.” De code is niet alleen een belangrijk onderwerp voor de directie, maar moet onderwerp van gesprek worden binnen de gehele organisatie. Henri: “Hoe zorg je ervoor dat mensen goed worden begeleid? Zijn alle functieomschrijvingen helder? Begrijpt iedereen het organigram? Dat soort vragen komen nu op tafel en geven nieuwe inzichten. Transparante communicatie is een belangrijk onderdeel van dit traject.”

Het eerlijk betalen van kunstenaars en creatieven klinkt heel simpel, maar vormt misschien wel het grootste struikelblok van deze creatieve code. “In de cultuursector vindt men het al tijden moeilijk om eerlijke prijzen te vragen uit angst dat ze zich uit de markt prijzen,” licht Luc toe. “Kunst en cultuur moeten beter op waarde geschat gaan worden en dat kunnen we alleen realiseren als iedereen zich aan de code houdt.”

Toch zijn er ook twijfels of dit de cultuursector – op korte termijn – goed zal doen. Henri: “Er zijn grensvlakken die moeilijk te definiëren zijn. Ik wilde laatst een avond voor amateurbandjes organiseren, maar de vergoeding voor die bandjes paste niet binnen de code. Daardoor werd mijn fondsaanvraag afgekeurd en kon de avond niet doorgaan. Wie is daar dan precies bij gebaat? Als alles wat je doet veel duurder wordt, kunnen we simpelweg minder organiseren. Dat werkt verschraling van de sector in de hand.”

Lees hier het hele artikel