Bron

3voor12

Interview Walter Hoeijmakers: Roadburn tast in de mist: ‘Adjust or die’

18 april 2023

Roadburn directeur Walter Hoeijmakers werd blind, terwijl hij zijn festival door de storm moet navigeren. 3voor12 sprak met hem.

Er zit een zeldzaam zachtmoedige man achter het meest heavy festival op deze aardkloot: Walter Hoeijmakers is zijn naam, en muzikanten wereldwijd roemen hem om zijn tomeloze liefde voor de muziek. Terwijl hij zijn dierbare Roadburn door een stormachtige crisis moet loodsen, gaat hij door een groot persoonlijk drama: hij verloor zijn zicht, en moet nu zo goed als blind het festival organiseren.

Walter Hoeijmakers (57) is een van de meest sympathieke, geliefde en lieve festivalorganisatoren ter wereld. Echt waar. Dat weet iedereen die weleens op het Tilburgse festival Roadburn heeft rondgelopen. De ene na de andere grote psychrock-, stoner- en blackmetal-muzikant roept daar on stage zijn naam (‘we wouldn’t be here without Walter!’) en steekt hem veren in zijn achterste. Omdat hij al decennia lang een wereldwijd uniek festival organiseert, omdat hij telkens weer niche-acts het grootste podium geeft waarop ze ooit hebben gespeeld, en daarmee al tientallen jaren een sleutelrol speelt in de carrière van ontzettend veel bands, Nederlands en internationaal.

Kijk de documentaire die Vice in 2014 maakte over Mr. Roadburn er maar op na (met overigens een piepjonge Abel van Gijlswijk als presentator!). Daarin zie je ook al dat Hoeijmakers een zeldzame liefde heeft voor muziek die je, bij gebrek aan een betere term, ‘heavy’ mag noemen, én een nog zeldzamere drive om die veelal loeiharde, zware en soms wonderlijk mooie genres voorwaarts te stuwen, de toekomst in. En je ziet het grappige contrast tussen de tandenknarsende gitaren en ijzingwekkend geschreeuw aan de ene kant en Hoeijmakers zelf aan de andere, een zeldzaam zachtmoedige man die zijn stem nooit zal verheffen en zijn woorden zorgvuldig weegt.

Lees hier verder voor het hele artikel.