JanPier Brands verlaat WORM

6 september 2022

Algemeen directeur Janpier Brands zal WORM op 1 november 2022 verlaten. Hij wordt in opdracht van Codarts en Willem de Kooning Academie (Hogeschool Rotterdam) kwartiermaker van de Bauhaus Cultuur&Campus op Rotterdam Zuid. 

Janpier Brands is sinds februari 2017 directeur van WORM. Onder zijn leiding ontwikkelde WORM zich tot een open kunstorganisatie, dat met tal van Rotterdamse initiatieven verbonden is. Vanuit WORM’s interesse in de ideeën van de medemens worden jaarlijks honderden producties in WORM gerealiseerd, waarop tienduizenden bezoekers afkomen. Daarnaast is er een groot en duurzaam internationaal netwerk ontwikkeld, waarin Rotterdamse cultuurmakers en kunstenaars circuleren. WORM’s bijzondere manier van werken is in 2021 onderkend met de toetreding tot de Rijks Basis Infrastructuur.

 

De Raad van Toezicht van WORM is trots op de ontwikkelingen die Janpier de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. ‘We zullen Janpier enorm gaan missen in WORM, tegelijkertijd zien we dat hij degene bij uitstek is die de CultuurCampus kan brengen wat de stad, haar inwoners en de kunstenaars van de toekomst nodig hebben. In WORM komt nu, geheel in lijn met de visie van Janpier, plek vrij voor de volgende generatie om de toekomst vorm te geven.’

 

Tina Rahimy, voorzitter Raad van Toezicht WORM: ‘De uitdagingen van WORM van afgelopen jaren waren niet gering. De culturele en maatschappelijke veranderingen in de stad Rotterdam, de jaren met beperkingen voor culturele sector wegens Corona maar ook de turbulente tijd waar we nu in leven, hebben enorme impact gehad op WORM. Desondanks is Janpier in deze context in staat geweest om niet zomaar mee te gaan met de tijd maar kritisch te blijven op processen van in- en uitsluiting. Ondanks de spanningen en uitdagingen laat Janpier niet alleen een instelling achter die financieel gezond is maar ook een sterk team dat vertrouwen heeft in de krachten van WORM. We gaan hem missen en wensen Janpier alle succes met zijn nieuwe uitdagingen.’   

Janpier: ‘Het was een mooie, bijzondere tijd bij WORM. Ik zal de club enorm missen. WORM heeft een prachtig team mensen, met veel verschillende kwaliteiten. Door hen en door onze partners  is WORM een organisatie geworden met een grote diversiteit aan producties en programma’s. Ik ben ze allemaal enorm dankbaar voor de samenwerking en de kans die ik van hen gekregen heb om er samen wat moois van te maken. Tegelijkertijd heb ik zin in de toekomst, de plannen voor de CultuurCampus spreken me erg aan, ik zie allemaal mogelijkheden’.