Kabinet: voorlopig geen 2G

6 december 2021

Het kabinet gaat voorlopig niet door met het omstreden 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben tot de delen van de horeca en evenementen.

Zie hier de Kamerbrief waarin dit wordt verkondigd.

"Het kabinet constateert dat met de hoogte van de infectiedruk en de aanhoudende druk op de zorg de verwachting is dat er niet op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren (…) op basis van 2G te kunnen openen", aldus De Jonge. Hierbij speelt ook mee dat het effect van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus nog onzeker is.

Eerder hoopte het kabinet dat de Tweede Kamer het 2G-wetsvoorstel deze week zou behandelen. De Kamer, die kritisch is op het voorstel, moest daarover nog beslissen. De Jonge schrijft dat bij het besluit om het voorstel aan te houden ook meespeelt dat "steun op dit moment nog onvoldoende zeker is".

Bewegingsvrijheid
De Jonge stelt voor om het 2G-systeem in januari te bespreken in de Kamer, tegelijk met wetsvoorstellen om de 3G-coronapas (waarbij je ook met een negatieve test een QR-code krijgt) mogelijk te maken op het werk en in het onderwijs.