Kabinet voorzichtig optimistisch over versoepelen voor horeca en festivals

9 februari 2022

Op tafel liggen o.a. een sluitingstijd voor de horeca tot 00.00 uur en het vervallen van het thuiswerkadvies. Definitieve besluiten volgen dinsdag 15 februari.

Woensdagochtend 9 februari is een extra ministerraad geweest om het juridisch voorwerk te doen: versoepelingen kunnen zo volgende week snel worden ingevoerd. 

Het OMT-advies komt pas vrijdag 11 februari.

In het pakket aan versoepelingen waarover nu wordt gesproken, mogen horeca, clubs en discotheken tot 0.00 uur 's nachts openblijven. De exacte eindtijd kan nog veranderen. Met controle op het coronatoegangsbewijs kan de anderhalve-meter en de verplichte zitplaats worden losgelaten. 

Ook het thuiswerkadvies wordt geschrapt, net als advies om thuis een maximumaantal mensen te ontvangen. Ook festivals en grote evenementen zouden over een aantal weken weer mogelijk moeten zijn, met de 1G-regel, een algehele testplicht. Alle bezoekers moeten dan van tevoren een test doen.

Extra ministerraad
Het kabinet heeft vanochtend een extra ministerraad gehad, om de voorgenomen aanpassingen te bespreken en te besluiten dat de versoepelingen volgende week meteen kunnen ingaan. "Een extra ministerraad is niet gebruikelijk, maar dit was nodig om zo de juridische voorbereiding in gang te zetten, zodat men volgende week rap kan gaan versoepelen. Alle seinen staan op groen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Ook als je naar andere Europese landen kijkt, dan is de verwachting in Den Haag dat veel maatregelen kunnen worden geschrapt."

Wat er nog overblijft en welke tijden precies gaan gelden voor de horeca, wordt volgende week definitief besloten. Vrijdag heeft het kabinet de reguliere ministerraad, op maandag en dinsdag hebben de meest betrokken corona-ministers nog overleggen. Op dinsdagavond geeft minister Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie.