Kabinet vraagt hulp van opdrachtgevers bij uitwerken webmodule voor vervanging Wet DBA

9 april 2019

Het kabinet roept de hulp in van opdrachtgevers bij het verder uitwerken van de webmodule die wordt ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe zzp-maatregelen. Vanaf vandaag ontvangen opdrachtgevers een oproep om hun praktijkervaringen te delen zodat de webmodule in de toekomst zo goed mogelijk werkt.

Duizend opdrachtgevers ontvangen hiervoor een vragenlijst over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Nadat deze vragenlijsten zijn verwerkt zal een kortere vragenlijst worden ontwikkeld. Deze vragenlijst zal vervolgens getest worden om vast te stellen wat de foutmarge is en in hoeveel gevallen geen opdrachtgeversverklaring kan worden afgegeven.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bereiden momenteel nieuwe wetgeving voor die de Wet DBA moet gaan vervangen. Voor de zomer komt daar een volgende voortgangsbrief over.

“De webmodule wordt een belangrijk hulpmiddel voor opdrachtgevers. Dit is een online vragenlijst waarmee opdrachtgevers duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag of een opdracht buiten dienstbetrekking mag worden uitgevoerd. Als dat het geval is, wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Opdrachtgevers hebben dan de zekerheid dat ze geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zijn verschuldigd,” zo licht het ministerie in een persbericht toe.

Lees hier het volledige artikel.