Bron

Rijksoverheid

18 Kamervragen over geplande btw-verhoging

18 juli 2024

18 Kamervragen over geplande btw-verhoging

Op 15 juli 2024 zijn door de D66 fractie in de Tweede Kamer een flink aantal vragen gesteld over de voorgenomen btw-verhoging.

Gevraagd wordt onder meer om een impactanalyse die vóór de behandeling van het Belastingplan aan de Tweede Kamer zou moeten worden toegestuurd. Wij zullen de beantwoording van deze vragen volgen en u daar verder over informeren.

Vragen van de leden Vijlbrief, Paternotte, Rooderkerk, Paulusma en Sneller (allen D66) aan de Minister van Financiën, de Staatssecretaris van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst) en de Ministers van Onderwijs,Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Jeugd, Preventie en Sport) over de
btw-verhogingen op boeken, cultuur, sport en logies (ingezonden 15 juli 2024).

  1. Vraag 1
    Kunt u aangeven wat het kabinet wil bereiken met het verhogen van de btwop kranten, lectuur, kinderboeken, studieboeken, musea, podiumkunsten,musicals, logies, sportwedstrijden en sportabonnementen?
  2. Vraag 2
    Is er een impactanalyse gedaan om de gevolgen van de btw-verhogingen op cultuur, sport en logies, zoals opgenomen in het hoofdlijnenakkoord, voor mensen en ondernemers in kaart te brengen? Zo ja, kunt u deze impactanalyse met de Kamer delen?
  3. Vraag 3
    Zo nee, kunt u toezeggen om – met het oog op zorgvuldig beleid en de bestaanszekerheid van Nederlanders – een dergelijke impactanalyse alsnog uit te voeren? Kunt u toezeggen deze vóór de behandeling van het belastingplan 2025 met de Kamer te delen?
  4. Vraag 4
    Heeft u financiële onderbouwing die rechtvaardigt dat voor bioscopen en dagrecreatie een ander btw-tarief zou gaan gelden dan voor andere vormen van cultuur en vermaak, zoals sport? Zo ja, kunt u die met de Kamer delen? Zo nee, kunt u, met het oog op goed bestuur en om willekeur te voorkomen, beargumenteren waarom gekozen is voor deze uitzondering?
  5. Vraag 5
    Heeft u een onderbouwing geredeneerd vanuit het streven naar brede welvaart dat voor dagrecreatie, bioscopen en kampeerterreinen een btw-verhoging niet goed zou zijn, maar voor cultuur, sport en logies wel? Dragen dagrecreatie, bioscopen en kampeerterreinen meer bij aan de brede welvaart in Nederland dan cultuur, sport en logies?
  6. Vraag 6
    Kunt u een inschatting maken van de uitvoerbaarheid van de btwverhogingen en in hoeverre de uitzonderingen impact hebben op de uitvoering? Kunt u daarbij specifiek ingaan op de grensgevallen, zoals het Eftelingtheater, waarvan niet duidelijk is of het onder culturele instellingen of dagrecreatie valt? Gelden filmconcerten, waarbij een filmvertoning begeleid wordt door een orkest, voor de btw als een bioscoop of als klassieke muziek?
  7. Vraag 7
    Wat is uw inschatting van de juridische haalbaarheid van de uitzonderingen op de btw-verhogingen? Verwacht u hierover rechtszaken vanuit de desbetreffende sectoren?
  8. Vraag 8
    Kunt u aangeven wat het effect van de btw-verhoging op boeken, kranten, cultuur, sport en logies is op de portemonnee van Nederlanders? Kunt u voor deze maatregelen per inkomensgroepen, conform de definitie van het CPB, aangeven wat het effect op de koopkracht is voor het jaar 2025 en voor latere jaren?
  9. Vraag 9
    Kunt u aangeven wat de effecten van de btw-verhogingen zullen zijn op ondernemers en werknemers in de desbetreffende sectoren? Kunt u per sector aangeven welke businessmodellen door deze btw-verhoging onder
    druk zullen komen staan? Welke inkomstenderving verwacht u voor ondernemers?
  10. Vraag 10
    Kunt u aangeven wat de financiële effecten zullen zijn in het onderwijs? Hoeveel kost deze maatregel voor afzonderlijk basisscholen, middelbare scholen, mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten jaarlijks extra? Wat betekent dat effect op de begroting voor de instellingen in de verschillende sectoren?
  11. Vraag 11
    Kunt u aangeven hoeveel deze maatregel studenten jaarlijks extra kost? In hoeverre verschilt dat per studierichting en of onderwijsrichting?
  12. Vraag 12
    Kunt u aangeven wat de effecten van de btw-verhoging op cultuur en sport zullen zijn voor het aanbod en de toegankelijkheid van deze twee sectoren?
  13. Vraag 13
    Kunt u de regionale effecten van de btw-verhoging op cultuur en sport in kaart brengen? Heeft de btw-verhoging een disproportioneel effect op cultuur- en sportinstellingen buiten de randstad?
  14. Vraag 14
    Kunt u aangeven wat de btw-verhogingen op cultuur en sport betekenen voor gemeentelijke en provinciale financiën? Zullen zij moeten opdraaien voor de verhoogde kosten om cultuur- en sportinstellingen toegankelijk te houden?
  15. Vraag 15
    Kunt u in beeld brengen wat de gevolgen van de btw-verhogingen zijn voor de toekomstige kansen van Nederlandse topsporters?
  16. Vraag 16
    Kunt u een analyse delen van effecten van deze maatregelen voor (horeca-)ondernemers en Nederlanders in de grensregio’s?
  17. Vraag 17
    Kunt u de gestapelde effecten van de btw-verhogingen voor sommige bedrijven inzichtelijk maken, bijvoorbeeld voor ondernemers die zowel cultuur of sport als logies aanbieden?
  18. Vraag 18
    Kunt u reageren op de oproep en de aangehaalde cijfers van de bijna veertig organisaties uit de sport-, horeca- en cultuurwereld die op 3 juli 2024 het kabinet verzochten om de btw-verhoging te heroverwegen?1

[1] 1 NOS, 3 juli 2024, «Kosten btw-verhoging hoger dan baten, waarschuwen sport, horeca en cultuurwereld», (https://nos.nl/artikel/2527205-kosten-btw-verhoging-hoger-dan-batenwaarschuwen-sport-horeca-en-cultuurwereld