Kamervragen PvdA over extra steun voor afgelaste festivals en evenementen

12 juli 2021

Kamereragen van de leden Ploumen, Van Dijk en Kuiken (allen PvdA) aan de ministers van EZK en van OCW over extra steun voor afgelaste festivals en evenementen.

 1. Bent u bekend met het bericht 'Evenementenbranche eist duidelijkheid en extra steun'(1) en Roep om compensatie voor kleinere feesten: 'Rijk draagt schuld' (2)
 2. Kunt u aangeven hoeveel verliezen, vanwege het plotselinge annuleren van festivals en andere evenementen, festivals en evenementen zullen gaan hebben? Hoeveel mensen zijn (of worden) er hierdoor ontslagen?
 3. In hoeverre worden al deze kosten gedekt door de garantieregeling (TRSEC), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)?
 4. Kunt u daarbij aangeven hoeveel festivals en evenementen geen aanspraak kunnen maken op de garantieregeling
 5. Deelt u de mening dat het onrechtvaardig is dat als festivals een dag van tevoren te maken krijgen met een afgelasting zij 20 procent van de kosten moeten dragen
 6. Bent u bereid om, vanwege deze plotselinge annuleringen, de garantieregeling voor de nu geannuleerde festivals en evenementen te verhogen naar 100 procent? Zo nee, bent u dan bereid om via een andere manier deze sector financieel te ondersteunen?
 7. Klopt het dat vanwege de voorwaarden van de garantieregeling, onder andere het moeten hebben van een annuleringsverzekering bij een voorgaande editie, veel evenementen geen aanspraak kunnen maken op deze garantieregeling? Klopt het dat er festivals zijn die vanwege het nog ontbreken van een vergunning geen aanspraak kunnen maken op de garantieregeling?
 8. Bent u daarom bereid om de voorwaarden voor de garantieregeling aan te passen zodat meer evenementen gebruik kunnen maken van hoognodige garantieregeling?
 9. Bent u ook bereid om gages van niet-EU-artiesten (zoals Britse artiesten) ook onder de garantieregeling te laten vallen?
 10. Kunt u garanderen dat er geen nadelige financiële gevolgen zijn door de samenloop van de garantieregeling, NOW en TVL?
 11. Kunt u festivals en de evenementenbranche (financiële) duidelijkheid geven over evenementen die kort na 14 augustus, zoals bijvoorbeeld Lowlands en Down The Rabbit Hole, gepland staan?
 12. Deelt u de mening dat deze festivals en evenementen ook aanspraak dienen te maken op de garantieregeling als zij zelf besluiten om het evenement te annuleren?
 13. Kunt u deze vragen voor het debat van woensdag beantwoorden?

1. Entertainment Business, 12 juli 2021, 'Evenementenbranche eist duidelijkheid en extra steun'. (www.entertainmentbusiness.nl/live/evenementenbranche-eist-duidelijkheid-en-extra-steun/)

2. AD, 12 juli 2021, 'Roep om compensatie voor kleinere feesten: 'Rijk draagt schuld''.
(www.ad.nl/binnenland/roep-om-compensatie-voor-kleinere-feesten-rijk-draagtschuld~a12ba326/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)