Kandidaten IJzeren Podiumdieren 2021 bekend

23 december 2021

Dertien organisaties en projecten maken kans op een IJzeren Podiumdier 2021, de vakprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals VNPF.

Lees hier het persbericht.

Kandidaat zijn: 

Doornroosje: Open Source Radio ♥ Eurosonic Noorderslag (online) 2021 ♥ FluXus Filmwerkgroep ♥ Hedon, Zwolle ♥ Into The Great Wide Open ♥ Le Guess Who? ♥ Melkweg: School of Melkweg PAARD ♥ Rewire (online) ♥ Roadburn Redux – Roadburn ♥ Stem als een Ster – 013 ♥ TivoliVredenburg: Studio Pandora & Walk the line  X Valkhof Festival

Creatief en weerbaar 
Ook in 2021 werden de VNPF-leden en hun bespelers door de coronapandemie geconfronteerd met door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Deze maatregelen hadden een zeer grote impact op de programmering, het aantal concerten en bezoeken. Desondanks lieten veel podia en festivals zich niet kisten. Naast het dagelijkse gevecht om te overleven, bleef men positief en in zichzelf geloven. Op indrukwekkende en intelligente wijze is op grote schaal van de nood een deugd gemaakt. Daarom vindt de VNPF dat eigenlijk iedereen een IJzeren Podiumdier verdient. 

Niet ‘de beste’, maar wat was indrukwekkend, of viel op
Anders dan in voorgaande jaren dingen bij de VNPF aangesloten organisaties en de daarbij werkende professionals niet mee om de overtreffende trap-titel “De Beste van 2021”. Vanwege COVID-19 is de VNPF-leden gevraagd: welke organisatie of welk project verdient volgens jullie een extra eerbewijs vanwege een indrukwekkende en bijzondere prestaties in 2021? Daarbij is gelet op de volgende vragen. Wat was de uitdaging, wat was het (creatieve) idee? Hoe is het uitgevoerd? Waarom was het relevant? Waren er tastbare resultaten van het project? Wat is er geleerd van het project? Het aantal aanmeldingen was overweldigend groot. De kandidaten tonen allemaal initiatief, een enorme gedrevenheid en dito veerkracht.

Procedure en uitreiking tijdens Eurosonic Noorderslag 2021
Op vrijdagmiddag 21 januari 2022 worden de organisaties, die een IJzeren Podiumdier (een nieuwe award, ontworpen door Peter te Bos) ontvangen, bekendgemaakt in een live stream tijdens Eurosonic Noorderslag 2022.
Op de organisaties en projecten wordt niet gestemd door de leden zoals te doen gebruikelijk, maar deze zijn beoordeeld door een twaalftal extern deskundigen.

De uitreiking is een coproductie van Eurosonic Noorderslag, 3voor12 VPRO en de VNPF.