Bron

De Stentor

Kelly Hammer vertrekt bij Burgerweeshuis

4 juli 2024

Kelly Hammer, directeur van Burgerweeshuis vertrekt eind van dit jaar.

Hammer gooit het roer om en gaat een camping beginnen in Frankrijk. Het betekent dat zij de nieuwe huisvesting van het poppodium, dat de gemeente Deventer samen onder-één-dak wil brengen met de schouwburg, niet gaat meemaken als bestuurder.

Hammer kiest met haar partner Frank voor een nieuwe uitdaging. Een droom, zo zegt ze volgens De Stentor in een verklaring.

‘Die met het verstrijken van de jaren en onze intussen opgebouwde carrières steeds meer op de achtergrond was geraakt. Op sommige momenten, zoals tijdens vakanties of zomaar een avondje erop los filosoferen, kwam de droom af en toe weer op tafel. Nooit serieus, tot vorig jaar! Er doet zich nu een kans voor die we met beide handen hebben gegrepen. We zijn superblij dat we onze Franse droom vanaf 2025 mogen gaan verwezenlijken.’

Het betekent dat Burgerweeshuis op zoek moet naar een nieuwe directeur. Bestuursvoorzitter Ellen Marks ziet Hammer met ‘lede ogen vertrekken’. Ze kan nog niet aangeven wat voor type Burgerweeshuis zoekt. ,,Het is allemaal nog heel vers. We hebben nog een tijdje, Kelly blijft tot eind dit jaar voor ons actief.”

‘Nog niet te zeggen’

Kiest Burgerweeshuis daarna voor iemand voor de kortere termijn, tot nieuwe huisvesting in welke vorm dan ook is gerealiseerd? Of een persoon die ook voor de periode daarna het poppodium gaat leiden? Marks kan het daarom ‘op dit moment nog niet zeggen’.

Hammer blijft tot eind dit jaar nauw betrokken bij de gesprekken over de nieuwe huisvesting, tot haar opvolger start. Ze zal ook het meerjarenplan 2025-2028 met haar team vormgeven.

Burgerweeshuis verzette zich hevig tegen het omstreden plan van burgemeester en wethouders om het poppodium te verhuizen naar de Keizerstraat. Waar het dan samen onder dak komt te zitten met de schouwburg. Ondanks de kritiek en protesten koos een verdeelde Deventer gemeenteraad kort voor de afgelopen kerst toch voor die variant. Het betekende dat de voorkeursvariant van Burgerweeshuis om te verhuizen naar het havengebied niet doorging.

Laat Hammer Burgerweeshuis niet op een lastig moment achter? Hammer: ,,Tuurlijk is dat een afweging, maar die kans in Frankrijk was nu of nooit. Ik doe het niet alleen bij Burger, ook met het bestuur en de medewerkers. M’n opvolger zal het huisvestingsdossier prima kunnen overnemen.”

Niet rimpelloos

Bijna een half jaar verder na het raadsbesluit loopt de verdere verkenning naar het plan Keizerstraat, dat geraamd werd op 37 miljoen euro, niet rimpelloos. De gemeente moest al een externe bemiddelaar invliegen, in een poging betrokken partijen op één lijn te krijgen en het vertrouwen te herstellen.

Het betekent dat wethouder Ilse Duursma (CDA) met vertraging – pas na de zomer – bij de gemeenteraad terugkomt om de resultaten te delen van verder haalbaarheidsonderzoek.

Ondertussen roeren ook bewoners van appartementen in de Keizerstraat zich. Zij vrezen geluidsoverlast als in het aangrenzende complex ook een poppodium zou komen. Ze trokken al bij de gemeenteraad aan de bel met een overeenkomst uit 1995. Daarin staat volgens hen klip en klaar dat een poppodium uitgesloten is als culturele voorziening aan de Keizerstraat.

De gemeente legt die passage ruimer uit en denkt dat het wel binnen die voorwaarden past.

Na de zomervakantie zal Burgerweeshuis starten met de procedure voor het vinden van een opvolger van Hammer. Hammer trad in 2017 aan als directeur in Deventer.