Ketendemonstratie Cultuur in Actie

28 mei 2020

Cultuur in actie is een ketendemonstratie waarmee een aantal televisie en vrije theaterproducenten aandacht vraagt voor het belang van de culturele sector.

Uit hun statement: "Het is hard nodig dat we onze stem verheffen en opstaan voor onze cultuur. We vertegenwoordigen 3,7% van het Bruto Nationaal Product. Ter vergelijking, de luchtvaartsector als geheel is goed voor 3,2 procent van het BNP. We representeren 300.000 banen. Samen met 700.000 vrijwilligers zorgen wij voor 100% cultuur. Onze sector is hard getroffen door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Zingen,
optreden, een theater of festival bezoeken, het kan allemaal niet meer op de manier zoals we gewend waren "

"Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen daarom inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom komen wij in actie! Ons doel is: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.
Omdat we ons niet met z’n allen kunnen verzamelen op het Malieveld, doen we het zo: Zeven dagen lang, 12 uur per dag, verzamelen wij geluiden die samen één grote stem
vormen. De stem die opkomt voor de cultuur in ons land. We doen dat in De Fabrique in Utrecht, maar uiteraard om de beurt.
De cabaretier, de geluidsontwerper, de cateraar, de festivalprogrammeur, de beveiliger, de zangeres van het levenslied, de penningmeester van de fanfare, de regisseur, de
violist, noem maar op. De lijst is lang en beslaat de volle breedte. Eén voor één vertellen we aan Nederland met hoeveel mensen we ons werk doen en waarom het zo mooi is om te doen. En noodzakelijk.

Daarnaast nodigen we ons publiek uit om (video)boodschappen te sturen waarin ze vertellen wat voor hen de waarde van cultuur is. Die boodschappen zullen we verwerken en waar mogelijk streamen.

Iedereen die zijn of haar stem wil laten horen wordt ontvangen door een bekende presentator. Maximaal 2 vertegenwoordigers per vereniging, groep, bedrijf, podium, etc.
Zo verzamelen we een stroom van verhalen die via een live stream op de website www.cultuurinactie.nl te volgen is. Zeven dagen lang. Twaalf uur per dag. Of zolang het duurt. Met een speciale teller houden we bij met hoeveel mensen en hun achterban we uiteindelijk op ons ‘digitale Malieveld’ staan. Mensen in Nederland worden in staat gesteld om via de website dit initiatief te steunen. Zo demonstreren we met onderdduizend(en) mensen. Zo lang als nodig is, we zullen gehoord worden!
Cultuur: dat zijn wij allemaal in al onze verscheidenheid. Het is ons verleden, onze identiteit en onze toekomst. Daar willen we zuinig op zijn. En dat verdient alle steun die nodig is om deze belangrijke pijler van de samenleving overeind te houden. Tijd voor actie dus.

Zo doe je mee
Voor deze ketendemonstratie komen vertegenwoordigers naar De Fabrique in Utrecht. Je kunt je van tevoren inschrijven voor een timeslot van 5 minuten.
We hebben een interviewset en een optreedset voor je klaarstaan. 

In de interviewset krijg je drie vragen voorgelegd door een presentator.

  1. Wat doe je en hoeveel mensen vertegenwoordig je?
  2. Wat is zo mooi aan wat je doet?
  3. Wat is er volgens jou nu nodig?

Het interview is kort en krachtig en wanneer je zelf iets zou willen presenteren kan dat ook. Een speciaal lied, een gedicht, een act, niets is te gek. Na afloop teken je de witte 
ketendemonstratiewand.
We tellen voortdurend het aantal mensen op dat op ons ‘digitale Malieveld’ staat. Jouw bijdrage wordt gestreamd op cultuurinactie.nl. En je krijgt direct na afloop jouw vijf 
minuten video om te delen met iedereen die je kent. Die het vervolgens ook weer kunnen delen. Zo bereiken we heel Nederland tot in de haarvaten. Een olievlek.
We halen langere tijd met regelmaat de publiciteit. Vanaf de kick-off waarbij we iedereen uitnodigen om zich op te geven via de website. Tijdens al die demonstratiedagen zullen
het publiek en de politiek niet alleen via sociale kanalen bereikt worden. Sommige clips gaan viral, andere worden in nieuwsuitzendingen en talkshows gebruikt, de pers wordt
uitgenodigd om interviews te doen en ga zo maar door. En we schromen natuurlijk niet om heel gericht belangrijke beleidsmakers te vragen naar Utrecht te komen.
We zijn te groot om te negeren. Van podiumbeest tot suppoost, van performancekunstenaar tot decorontwerper, van garderobe-medewerker tot musicalster. De tellerstand zal het uitwijzen!
Meld je aan en boek jouw vijf minuten in de ketendemonstratie en laat zien wat ons land niet kan missen.

Cultuur in Actie start op zaterdag 30 mei om 10 uur.
Meld je nu al aan via:
www.cultuurinactie.nl
Mailadres:
info@cultuurinactie.nl"