Bron

Kunstloc Brabant

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

3 oktober 2023

‘Poppodia en -festivals ontvingen weer veel publiek in 2022, maar de kostenstijgingen baren zorgen’, deelde de VNPF onlangs in 'Poppodia en -Festivals in Cijfers 2022.

Kunstloc Brabant vroeg aan de directeuren van VNPF-leden 013 Poppodium in Tilburg, Poppodium Effenaar in Eindhoven en Willem Twee Poppodium in Den Bosch hoe zij dit ervaren. Ontvangen zij weer veel publiek en baren de kostenstijgingen zorgen?

“Na twee jaar stilstand, is het aantal bezoekers echt gestegen bij ons. Het is nu drukker dan in 2019 bijvoorbeeld. Dat komt voor een deel door inhaalconcerten uit de coronatijd. Daardoor is het beeld enigszins vertekend, maar we merken wel dat mensen weer komen. Zeker bij de grote namen, daar komen mensen wel op af”, vertelt Frens Frijns, directeur-bestuurder bij 013 Poppodium in Tilburg.

Merkbare kostenstijgingen

De stijgingen van de kosten zijn ook overduidelijk, volgens Frens. “De inflatie is groot geweest. Allereerst zijn er correcties op bepaalde functies: de security is duurder geworden, de technici ook. Daar is een schaarste in nu, dus dat is dubbel lastig. Daarnaast zijn de kosten van het levensonderhoud hoger geworden, dus is er ook een correctie op de cao nodig. Horeca – en energiekosten; alles is eigenlijk gestegen. Een beetje inflatie is goed, dat kunnen we dan gelijk op laten gaan met stijging van de horecaprijzen. Maar dat is nu niet meer te doen, je kunt biertjes niet duurder blijven maken.”

Ook bij Poppodium Effenaar is de stijging van alle kosten duidelijk merkbaar, laat directeur Jos Feijen weten. “Het hele businessmodel van poppodia staat onder druk, maar dat is eigenlijk al jaren zo. We hebben nauwelijks vet op de botten. De voornaamste inkomsten komen uit de horeca, dat is bij alle poppodia wel zo. De kaartverkoop gaat vooral naar de artiesten en daar houden we zelf weinig tot niets aan over. Dat betekent dat de horecaprijzen moeten stijgen, als onze kosten omhooggaan. En dat gaan ze. De schoonmaakkosten zijn vijftien procent duurder geworden, de bewaking tien procent. Het loopt scheef op allerlei fronten, want de horecaprijzen kunnen maar beperkt stijgen.”

De bezoekersaantallen zijn bij de Effenaar redelijk op orde, deelt Jos. “De bestedingen zijn goed van de bezoekers, dat komt ook doordat we divers blijven programmeren. Dat is onze cultureel inhoudelijke verplichting. Die ambities willen we overeind houden, hoewel er wel een moment zal komen waarop we keuze moeten maken in de programmering,” zegt de directeur.

Lees hier verder.

Bekijk hier de VNPF-publicatie ‘Poppodia en -Festivals in Cijfers 2022’.