Kosten Testen voor Toegang vallen bijna 600 miljoen euro lager uit dan gedacht

8 december 2022

De kosten voor Testen voor Toegang, waarmee de samenleving tijdens de coronacrisis heropend kon worden, zijn twee derde lager uitgevallen dan verwacht.

In plaats van de gereserveerde 925 miljoen euro kwamen de kosten neer op 350 miljoen. De Stichting Open Nederland (SON), die de leiding had over Testen voor Toegang, schrijft in haar jaarverslag van 2021-2022 dat er in totaal 9,5 miljoen coronatests uitgevoerd zijn. Met zo'n test kregen mensen vervolgens een toegangsbewijs om bijvoorbeeld mee te reizen, naar een concert te gaan of horeca te bezoeken.

Het is nog niet duidelijk hoe het kan dat er zo’n groot verschil is tussen het verwachte bedrag en het daadwerkelijk uitgegeven bedrag. Mogelijk zijn er veel minder tests afgenomen dan gedacht. SON stelt zelf altijd “zo optimaal en efficiënt mogelijk om te gaan met publieke middelen”.

Met het geld betaalde de stichting de testaanbieders en de uitvoering van de antigeentesten. Ook ging er geld naar onder meer de IT-infrastructuur, het controleren van de testaanbieders en de oprichting van de stichting zelf. Voor het grootste deel was het geld afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een ander deel kwam van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zo’n 33 testaanbieders vielen onder Stichting Open Nederland. In heel Nederland waren er uiteindelijk ruim duizend testlocaties. Begin dit jaar werden de werkzaamheden van de stichting op een laag pitje gezet, omdat mensen zich niet langer hoeven te laten testen voor grote evenementen.