Laatste jaar voor subsidie emissieloze bedrijfsauto’s

2 mei 2024

Ondernemers of vertegenwoordigers van non-profitinstellingen die overwegen een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto te kopen of te leasen, kunnen dit jaar nog profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Wees er snel bij want op is op!

Voor de SEBA is in het kader van duurzaam ondernemen een budget van € 30 miljoen beschikbaar gesteld, met een maximaal aan te vragen subsidiebedrag van € 5.000 per bedrijfsauto. De subsidiepercentages zijn respectievelijk 7% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote ondernemingen en 12% voor kleine ondernemingen.

Voorwaarden voor de SEBA aanvraag

Aanvragen kan sinds 23 april 2024 via het aanvraagloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  Er moet wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldaan worden:

  • Alleen een ondernemer of non-profitinstelling kan de subsidie aanvragen.
  • Er mag nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst zijn gesloten op het moment van de subsidieaanvraag.
  • De bedrijfsauto mag op dat moment nog niet op de naam geregistreerd staan van de ondernemer/onderneming in het RDWkentekenregister.
  • De netto catalogusprijs of verkoopprijs van de bedrijfsauto bedraagt minstens € 20.000.
  • De bedrijfsauto is nieuw en volledig uitstootvrij (aangedreven door een elektromotor).
  • Het merk en model van de bedrijfsauto moeten voorkomen op de bedrijfsautolijst SEBA.

Dit zal het laatste jaar zijn dat ondernemers de SEBA kunnen claimen. Aanvragen kan tot 31 december 2024 op voorwaarde dat het budget dan nog niet op is.

Alleen elektrische bestelauto’s behouden BPM-vrijstelling

Onder andere met deze subsidie wil de overheid ondernemers die streven naar verduurzaming over de streep trekken om voor elektrisch vervoer te gaan, maar er zijn ook andere redenen waarom een overstap de aankomende tijd een stuk aantrekkelijker zal blijken. Naast de aanwezige subsidies zal het aanschaffen van bestelauto’s die op brandstof rijden in 2025 namelijk veel duurder worden. De ondernemersregeling over de vrijstelling van BPM zal vanaf dat moment komen te vervallen, waardoor ondernemers bij aanschaf van een bestelauto met dezelfde belastingheffing te maken krijgen als bij een personenauto. Elektrische bedrijfswagens zullen echter uitgezonderd blijven van deze regel.