Lancering zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

4 maart 2024

Binnen de festivalsector is steeds meer aandacht voor toegankelijkheid.

Iedereen die festivals of evenementen organiseert heeft ook bezoekers die een beperking hebben. Hoe kun je hen gastvrij verwelkomen en aan welke faciliteiten kun je dan denken? Ieder festival of evenement is anders en heeft andere kenmerken. Er is nu een gratis zelfscan beschikbaar met veel praktische tips voor festivalorganisatoren.

Zelfscan

Met de zelfscan krijg je als organisator laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van jouw festival of evenement en krijg je praktische tips hoe je de toegankelijkheid kunt verbeteren. Je kan ervoor kiezen om na de scan een rapportje met jouw antwoorden en de tips te ontvangen. De zelfscan is in 5 minuten in te vullen en is bruikbaar voor organisatoren van kleine, middelgrote en grote evenementen. De scan is gratis in te vullen via deze link.

De zelfscan is ontwikkeld vanuit samenwerking tussen de Coalitie voor Inclusie, Ongehinderd, toegankelijkheidsexpert Marianne Dijkshoorn, ESI, ervaringsdeskundigen waaronder Annebelle de Groot, met feedback uit de festivalsector.

Routekaart Toegankelijke Festivals

De zelfscan is gebaseerd op de Routekaart voor Toegankelijke Festivals. Het is een kennisinstrument dat bedoeld is als leidraad om festivals en evenementen inclusief en toegankelijk te maken. Deze routekaart is gratis te gebruiken of te downloaden via deze link.

De routekaart is ontwikkeld door de Coalitie voor Inclusie in brede samenwerking met ervaringsdeskundigen op het gebied van een beperking, toegankelijkheidsexpert Marianne Dijkshoorn, festivalorganisatoren (Mojo Concerts, Friendly Fire, Faul Productions, De Feestfabriek), ESI, VNG, gemeenten, Ieder(in), LKCA, Possibilize en brancheverenigingen VVEM en VNPF.

Toegankelijk voor iedereen

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking of chronische ziekte. Dit betreft mensen met een fysieke, zintuiglijke (zien en horen), verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Toegankelijkheid is voor veel mensen een voorwaarde om van een festival te kunnen genieten. De gratis zelfscan en routekaart zijn praktische hulpmiddelen om aan de toegankelijkheid van festivals of evenementen te werken.

Meer informatie: