Lifetime Achievement Award voor Jan Smeets

21 februari 2018

Jan Smeets, directeur en medeoprichter van Pinkpop ontving op 21 februari een Lifetime Achievement Award 2018.

Incidenteel wordt er een Lifetime Achievement Award uitgereikt door het bestuur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De prijs wordt toegekend aan één of meer professionals uit de popsector die met hun carrière een grote bijdrage leveren en/of hebben geleverd aan de popsector.

Jan Smeets is pionier. Hij heeft aan de wieg gestaan van het niet meer weg te denken Pinkpop, maar daarmee ook aan het zeer veelzijdige festivallandschap dat Nederland nu rijk is. Al 48 jaar krijgt Smeets het voor elkaar om onder verschillende (cultuur)politieke beleidslijnen en de steeds veranderende tijdgeest een consistent, toegankelijk, maar ook avontuurlijk geprogrammeerd festival te organiseren. Pinkpop ging van hippietijd via punk en new wave naar een zeer brede en meerdaagse programmering. Praten over Pinkpop is praten over de popmuziekgeschiedenis van Nederland. Smeets was altijd en is nog steeds de muziekgedreven kracht achter dit fenomenale festival.
Erasmus, Willem van Oranje, Michiel de Ruyter, Spinoza, Max Havelaar, Anne Frank, De Stijl. Jan Smeets en Pinkpop horen in dit rijtje thuis en behoren, wat de VNPF betreft, tot de canon van Nederland.

Eerdere winnaars
Jan Smeets bevindt zich vanaf vandaag in illuster gezelschap. Zij ontvingen eerder een Lifetime Achievement Award van de VNPF:

Leon Ramakers, Willem Venema (1997); Jan Vollaard, Gert van Veen (1998); Fons van Iersel, Piet Donker (1999); Jaap van Beusekom, Cor Schlösser (2000); Jan Willem Sligting (2001); Peter Koppen, Pierre Ballings (2004); Jerney Kaagman (2005); VPRO 3voor12 (2006); Pascal Bouma (2008); Frans Goossens, Wim Westerveld (2015); Peter Weening (2018).