Bron

Live DMA

Live DMA stelt prioriteiten vast voor belangenbehartiging livemuzieksector in 2025–2028

1 mei 2025

Leden van het Europese netwerk - waaronder de VNPF - kwamen bijeen om de nieuwe 'Advocacy Roadmap 2025–2028' vast te stellen: een strategisch plan dat inspeelt op de meest urgente uitdagingen in de Europese livemuzieksector.

Live DMA, het Europese netwerk van ruim 3.200 podia, clubs en festivals, waar de VNPF ook deel van uitmaakt, hield op 23 en 24 april haar jaarlijkse ledenvergadering in Keulen. Tijdens deze bijeenkomst werd een ambitieuze routekaart uitgestippeld voor de toekomst van livemuziek in Europa.

Deze routekaart is gebaseerd op de bevindingen uit het laatste Survey Report van Live DMA en andere publicaties uit 2024, en weerspiegelt de  behoeften en ervaringen van podia, festivals en culturele werkers in Europa. De routekaart zal de komende vier jaar richting geven aan de belangenbehartiging van Live DMA bij Europese en nationale beleidsmakers, met als doel een veerkrachtiger, eerlijker, inclusiever en duurzamer ecosysteem voor livemuziek te bouwen.

DE 8 BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN ZIJN:

  1. Aanpakken van inflatie en financiële instabiliteit in de livemuzieksector
    De stijgende operationele kosten bedreigen onafhankelijke podia. Mogelijke oplossingen zijn nationale belastingcompensaties, lagere btw op livemuziektickets en de oprichting van een EU-breed fonds voor livemuziek.

  2. Versterken van culturele erkenning en financiering voor livemuziek
    Populaire muziek krijgt nog steeds onvoldoende financiering in Europa. Live DMA pleit voor volledige integratie in nationale en EU-cultuurbeleid en een forse verhoging van muzieksubsidies binnen Creative Europe.

  3. Beschermen van livemuzieklocaties tegen stedelijke druk
    Gentrificatie en klachten over geluidsoverlast bedreigen het voortbestaan van podia. Een Europees label voor livemuzieklocaties en een toolbox (“The Watchtower”) moeten helpen om stedelijk beleid te beïnvloeden dat culturele ruimten waardeert.

  4. Bevorderen van eerlijke concurrentie en beperken van marktconcentratie
    De toenemende dominantie van grote bedrijven vraagt om actie. Live DMA stelt een sectorale dialoog voor, sterkere EU-mededingingsregels, eerlijkere ticketregels en de oprichting van een Muziekobservatorium dat marktdynamiek monitort.

  5. Verbeteren van arbeidsomstandigheden en sociale bescherming voor cultuurprofessionals
    De precaire positie van werkenden in de sector moet worden aangepakt via een Europese Fair Practice Code, betere toegang tot arbeidsdata (via het Muziekobservatorium) en bredere toegang tot sociale voorzieningen voor freelancers, inclusief aandacht voor mentale gezondheid.

  6. Bevorderen van inclusie en diversiteit in de livemuzieksector
    Structurele ongelijkheden blijven bestaan. Oplossingen zijn geharmoniseerde indicatoren (via het Muziekobservatorium), diversiteitsdoelstellingen in programmering en fondsen voor betere toegankelijkheid van podia.

  7. Inspelen op veranderend publieksgedrag en betrokkenheid
    De pandemie heeft het ticketkoopgedrag en het publieksgedrag veranderd. Nieuwe strategieën voor publieksontwikkeling, samenwerking met het onderwijs en betere consumentenbescherming bij ticketverkoop zijn nodig.

  8. Duurzaamheid integreren in cultuurbeleid en livemuziekpraktijken
    Om klimaatdoelen te halen, pleit Live DMA voor investeringen in groene infrastructuur, vervoer met lage CO₂-uitstoot en het opnemen van duurzaamheid in het beleid van Europese cultuurministeries.

Deze uitdagingen en oplossingen vormen de kern van Live DMA’s politieke en belangenbehartigingsactiviteiten voor de komende jaren. Blijf op de hoogte van updates over de campagnes en beleidsacties via de website en nieuwsbrief van Live DMA.