Lockdown verlengd tot 28 april en nieuw openingsplan gepresenteerd

13 april 2021

Op 13 april maakte het demissionair kabinet bekend dat alle huidige coronamaatregelen een week worden verlengd tot woensdag 28 april. Voor de periode erna is een nieuw openingsplan gepresenteerd, waarbij podia mogelijk per 26 mei weer open kunnen voor publiek.

Podia blijven dus gesloten voor publiek voorlopig, met uitzondering voor de pilots 'Testen voor Toegang' eind april, waarover hier meer informatie. De avondklok blijft minimaal tot woensdagochtend 28 april van kracht. Op 20 april maakt het kabinet bekend wat er vanaf woensdag 28 april mogelijk is.

Voor de periode vanaf 28 april is een nieuw openingsplan gepresenteerd. Deze datums hangen af van het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen. Daarnaast gelden per sector voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers. Voor culturele instellingen staat in het plan een mogelijke openingsdatum van woensdag 26 mei.

 • Download hier het openingsplan dat mogelijk per 28 april in gaat.
 • Download hier een samenvatting in beeld van de coronaregels zoals die gelden vanaf 19 april tot en met minstens 25 aprl 2021.
 • Hier vind je de laatste update van de Rijksoverheid over de lockdown.
 • Hier vind je informatie over de avondklok en werkgeversverklaringen.
 • Hier vind je meer informatie over de regels omtrent repeteren en streamen (zonder publiek) voor professionele muzikanten.
 • Hier vind je informatie over de pilots 'Testen voor Toegang' in april.
 • Hier vind je alle informatie over het 'Protocol heropening poppodia'.

Nieuwsbericht Rijksoverheid | 13-04-2021 | 19:10

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk
We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap
In de eerste stap in het openingsplan:

 • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
 • vervalt de avondklok; en
 • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Openingsplan: vervolgstappen
Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in het openingsplan.

Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.

Vaccinatie
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft  begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.

Basisregels
De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.

 • Was je handen.
  Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.
 • Houd 1,5 meter afstand
  Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken.
 • Laat je testen.
  Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.
   

Bekijk het bericht hier op de website van de Rijksoverheid.