Meer dan 30 partijen sluiten zich aan bij kort geding ID&T

12 juli 2021

Meer dan dertig partijen sluiten zich aan bij het kort geding dat ID&T vrijdag aankondigde tegen de overheid vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen.

Het gaat onder meer om de organisatoren achter Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL. Vrijdag maakte de regering bekend dat vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen meerdaagse festivals verboden worden en dat bezoekers bij evenementen moeten zitten.

ID&T, organisator van onder meer de festivals Defqon.1, Mysteryland en Awakenings, wil samen met de andere partijen dat publieksevenementen worden toegestaan zolang die voldoen aan de voorwaarden die uit de Fieldlab-experimenten kwamen. Zij vragen bij de voorzieningenrechter voorlopige toestemming om meerdaagse festivals door te kunnen laten gaan en de zitregel te schrappen. Volgens de partijen is de beslissing van het kabinet onjuist: "We hebben laten zien dat we de evenementen veilig kunnen organiseren", zegt operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T.

Voorbereidingen gaan voorlopig door
In afwachting van de uitkomst van het kort geding gaat ID&T "zo goed en zo kwaad als het gaat" verder met de voorbereidingen van geplande festivals, aldus Janmaat: "We hebben ons goed laten adviseren door juristen en denken een kans te maken om het besluit nietig te verklaren.” De zitverplichting tijdens evenementen is in haar ogen "totaal niet werkbaar” als alternatief: "Naar bijvoorbeeld Defqon komen 60.000 mensen die tussen verschillende areas bewegen. Dat is niet te coördineren, laat staan dat het bij de bezoekersbeleving past.”

Janmaat vindt dat het kabinet eraan voorbijgaat dat er veel voorbereidingstijd nodig is voor een festival. Ze noemt de Dutch Grand Prix, die in het eerste weekend van september en dus drie weken na de huidige einddatum van de maatregelen plaatsvindt, als voorbeeld: "Je kan niet drie weken van tevoren pas weten dat het doorgaat. Normaal kost het organiseren van een festival een jaar. Op sommige festivals werken meer dan 5.000 mensen, die moet je allemaal in korte tijd werven. Nu staat alles weer stil.”

In het buitenland gaat het volgens Janmaat heel anders aan toe: "In Oostenrijk is er publiek bij de Formule 1, gisteren (zondag, red.) zat het stadion vol bij het EK voetbal. De Nederlandse overheid wijkt af van collega’s.” Dat het tot een kort geding komt, laat zien "hoe schrijnend deze maatregelen voor de sector zijn”. Het kort geding vindt aankomende vrijdag plaats.