Bron

Respons / VVEM

Meer festivals en grote concerten in 2023 maar sector niet zorgenvrij

25 januari 2024

Opvallend is vooral een daling van 20% van bezoeken aan vrij toegankelijke festivals, doordat meerdere grote, gratis toegankelijke festivals in 2023 niet doorgingen of zelfs definitief zijn gestopt.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van festivals en grote concerten (>3000 capaciteit), die afgelopen week tijdens ESNS werden gepresenteerd door Respons en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).

Festivals
Het aantal kunst- en cultuurfestivals met minimaal 3000 bezoeken steeg met 3%. Het aantal bezoeken nam echter met 10% af. De lagere bezoekaantallen kwamen volledig op het conto van vrij toegankelijke festivals waarvan het aantal bezoeken met ruim 20% afnam. Dat komt voornamelijk doordat meerdere grote, gratis toegankelijke festivals in 2023 niet doorgingen of soms zelfs definitief zijn gestopt. Mede door hoge kosten, vrijwilligerstekorten en strengere eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid geven steeds meer organisatoren er de brui aan.

In 2023 werden er 6% meer festivaltickets verkocht. Daardoor steeg de ticketomzet naar boven het half miljard euro (€ 506 miljoen). Desondanks staan de marges onder druk, met name door de forse stijging in de kosten van o.a. personeel en materialen. De verschuiving van festivals vanuit de drukke randstad naar andere regio’s, zette in 2023 verder door. In Noord-Brabant vinden nu evenveel festivals plaats als in Noord- en Zuid-Holland. Qua bezoekaantallen valt met name de daling in Noord-Holland op: -14% in de periode 2018-2023.

Concerten
De markt voor grote concerten wist in 2023 het hoge niveau van 2022 niet alleen vast te houden, er was zelfs sprake van een lichte groei. In 2022 maakte de markt een grote sprong voorwaarts, vooral dankzij de inhaalvraag van door corona afgelaste concerten. In 2023 was er voor een deel nog steeds sprake van een corona gerelateerde inhaalvraag. Maar grote concerten in onder andere Ziggo Dome, Rotterdam Ahoy en de Johan Cruijff ArenA zijn ook gewoon in trek bij het grote publiek, blijkt duidelijk uit de cijfers.

Stadionconcerten (30 in 2023, 18 in 2022) waren grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de concertsector. Indoor- en greenfieldconcerten bleven min of meer gelijk. In 2023 werden er 10% meer concerttickets verkocht, waardoor de omzet steeg naar bijna € 290 miljoen (+18% ten opzichte van 2022).

Sector ondanks zorgen positief gestemd over 2024
Bijna 60% van de betrokken partijen uit de sector ziet 2024 zonnig tegemoet. Dat blijkt uit de jaarlijkse industry-scan van Respons onder met name organisatoren en accommodaties. Het publiek bij de sessie op ESNS was echter minder positief over het komende jaar. Net als in de peiling, maken zij zich zorgen over de kostenontwikkeling, maar ook over de vrijwilligers en de maatregelen van de overheid. Op de slotvraag over de verwachtingen van het aantal festivals en concerten in 2024 was de zaal redelijk unaniem: meer concerten, minder festivals. 

Bekijk hier ook de bijbehorende infographics.

Veel meer uitgebreide analyses en trends over festivals en concerten vind je in de online monitor festivals en concerten van Respons, toegankelijk voor abonnees. Ook is via Respons het dashboard Events Insights toegankelijk, een tool waarmee je zelf analyses kan maken op basis van een enorme database met diverse soorten evenementen.