Meer tijd en geld voor organisaties afgelaste evenementen en festivals

21 juli 2021

De overheid zet nog eens 135 miljoen euro opzij om ondernemers te compenseren die evenementen en festivals moeten schrappen. Het totale bedrag in het garantiefonds komt daarmee op 520 miljoen euro.

Uitbreiding vergoeding
Organisaties krijgen meer vergoed dan eerst. Op dit moment krijgen ze 80 procent van de kosten vergoed en dat gaat naar 100 procent, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De kosten voor artiesten van buiten de EU vallen met de uitbreiding ook onder de garantieregeling. Eerder waren deze kosten uitgesloten.

Verlenging garantiefonds
Deze extra ondersteuning loopt met 3 weken door na 13 augustus 2021, dus tot en met 3 september 2021. Reden is dat het kabinet streeft om uiterlijk 3 weken voorafgaand aan het evenement duidelijkheid te bieden en je te stimuleren met de voorbereidingen door te gaan.

Ook krijgen organisaties langer de tijd om steun aan te vragen. De termijn voor de subsidieaanvraag bij www.rvo.nl wordt verlengd. Je kunt een aanvraag indienen tot drie weken na inwerkingtreding van de uitbreiding van de garantieregeling, óf indien dat later is, tot drie weken voor de geplande evenementendatum. Heb je je nog niet aangemeld, dan kun je dat alsnog doen.

Criteria aantal eerdere edities
Ook wordt het minimaal aantal eerdere edities om aanspraak te maken op de garantieregeling teruggebracht van 2 naar 1.

Uitwerking aanvullende tegemoetkoming evenementen
Daarnaast kijkt de overheid naar een gerichte oplossing voor ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Heb je kosten gemaakt in de voorbereiding van het evenement, dat niet doorgaat, dan kun je een tegemoetkoming krijgen. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbetalingen aan artiesten, kosten van het opbouwen van het evenemententerrein, en kosten van beveiliging. Deze kosten komen niet altijd in aanmerking voor vergoeding onder de garantieregeling. Daarom heeft het kabinet besloten om voor de evenementen die buiten de doelgroep vallen de komende weken een gerichte aanpak uit te gaan werken. Het kabinet onderzoekt welke rol gemeenten kunnen spelen bij de beoordeling en uitvoering van deze aanpak.

Poppodia
Naast de evenementen worden de poppodia ook hard geraakt door de recent afgekondigde maatregelen. Geprogrammeerde optredens in zowel grotere als kleinere zalen kunnen veelal niet doorgaan. Gezien het belang van poppodia kijkt het kabinet naar een passende compensatie voor de schade.

De Europese Commissie moet nog akkoord geven op de voorgestelde maatregelen.

Verbod evenementen tot 14 augustus
Op vrijdag 9 juli zette het kabinet een streep door meerdaagse festivals en evenementen. Tot zeker 14 augustus mogen die niet worden gehouden. Vanwege de onzekerheid kunnen ook organisatoren van evenementen in de drie weken na die datum aanspraak maken op de regeling.

'Festivals moeten doorgaan'
Het kabinetsbesluit leidde vrijdag tot woede in de sector. Festivalorganisator ID&T noemde de maatregelen disproportioneel. Het bedrijf zit onder meer achter festivals als Mysteryland, Defqon.1 en Vunzige Deuntjes.

ID&T heeft samen met zo'n dertig andere partijen een kort geding tegen de overheid aangespannen. Ze vinden dat hun festivals en evenementen gewoon kunnen doorgaan. ID&T noemt het extra geld van de overheid een pleister voor het bloeden.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg vindt de extra maatregelen onvoldoende. Het geld noemt hij tegen persbureau ANP een stap in de goede richting, maar de praktijk is volgens hem dat je zelf toch altijd met enorme kosten blijft zitten.

Fieldlab-methode
Volgens ID&T kunnen evenementen toch doorgaan als ze voldoen aan Fieldlab-voorwaarden. De organisatie krijgt daarin bijval van werkgeversorganisaties.

"De sector is al ruim een jaar dicht en wie durft anders überhaupt nog een evenement te organiseren. Het is sowieso een hard gelag voor veel ondernemers in de sector, die juist met de fieldlabs hadden bewezen dit te kunnen en nu weer met veel onzekerheid worden geconfronteerd hoe het na 13 augustus verdergaat", laten VNO-NCW en MKB-Nederland weten.