Melkweg viert 50-jarig jubileum met programmamarathon op 17 juli

30 juni 2020

24 uur online programma met liveoptredens, talks, dans, dj-sets en meer. De Melkweg bestaat in 2020 vijftig jaar en dat wordt op vrijdag 17 juli gevierd met De 50 Jaar Melkweg Marathon.

Die dag is het precies vijftig jaar geleden dat het podium aan de Lijnbaansgracht haar deuren opende in een oude melkfabriek. Inmiddels is de Melkweg niet meer weg te denken uit het Amsterdamse culturele landschap. Tijdens de marathon wordt 24 uur aan programma online uitgezonden met liveoptredens, talks, dans, dj-sets en meer. De stream is gratis live vanuit huis te volgen. 

Programma
Van vrijdag 17 juli 19.30 uur tot en met zaterdag 18 juli 19.30 uur wordt er aan één stuk door programma uitgezonden, 24 uur lang. Met liveoptredens van o.a. Cut_, Ooostblok en Ella John. Kornuit presenteert de nacht, waarin diverse vaste clubnachten en dj’s de revue zullen passeren, zoals: Encore, Fiesta Macumba, Joost van Bellen en Dave Clarke. Dans komt van Julidans, die de soloperformance 1: SONGS uitvoert. In verschillende talks wordt ingezoomd op diverse thema's die zowel in het verleden als in het heden belangrijk zijn (geweest) in de Melkweg.

Thema's
Thema's die aan bod komen zijn o.a. hiphop en inclusiviteit (met Willie Wartaal, Sticks, Ares, Josylvio en Ella John), fotografie en film (met Ard Hesselink en Bert Hogenkamp), expo (met o.a. Luuk van Hezen) en 50 jaar Melkweg (met mede-oprichter en oud-directeur Cor Schlösser én huidige directeur Geert van Itallie). En degenen die hun Melkweg-kennis op de proef willen stellen kunnen zich wagen aan een quiz, gepresenteerd door Nancy Goreng.

Corona
Het jubileumjaar van de Melkweg heeft vanwege de coronacrisis een onvoorziene wending gekregen. Voor zo'n lange periode de deuren sluiten en de complete programmering opschorten is in vijftig jaar nog nooit eerder voorgekomen.

De diverse jubileumprogramma’s die op de planning stonden, zoals verschillende muziekspecials, keuzefilms en exposities, konden niet doorgaan in de vorm die oorspronkelijk bedacht was. Met deze marathon is hiervoor een nieuwe vorm gevonden.

Bekijk het volledige programma op melkweg.nl/marathon 

50 jaar Melkweg 
Het was 17 juli 1970 toen de Melkweg voor het eerst haar deuren opende. De ruimte in de oude melkfabriek aan de Lijnbaansgracht werd die zomer in gebruik genomen als alternatief podium annex ontmoetingscentrum. De eerste zomer verliep meteen bijzonder tumultueus én succesvol en dus ging het hele feest een jaar later op herhaling, waarna de Melkweg vanaf oudejaarsavond 1972 definitief vaste grond onder de voeten kreeg. En de beweging was niet te stoppen. Culturele verdieping én verbreding, professionalisering, zichtbaarheid, uitbreiding: de Melkweg groeide in vijf decennia van ‘kosmies sentrum’ naar een internationaal en toonaangevend multidisciplinair poppodium met een scherpe programmering.

In het kort:
De Melkweg 50 Jaar Marathon
Vrijdag 17 juli 2020 en zaterdag 18 juli 2020
Aanvang: 19:30
Info: www.melkweg.nl/marathon