Melkweg viert de heropening met uitgave nieuw boek: Melkweg 50 Lichtjaren

1 juli 2021

Op donderdag 1 juli verschijnt een nieuw boek van de Melkweg. De kleurrijke publicatie toont een halve eeuw van het Amsterdamse podium in de voorhoede van muziek, kunst en film.

Nu het licht aan het einde van de tunnel gloort en de stad eindelijk weer open mag, staat de Melkweg meer dan ooit te popelen om weer van start te gaan met programmeren en het vijftigjarig bestaan alsnog te vieren. De eerste stap daartoe is de release van het jubileumboek Melkweg 50 Lichtjaren.

Aan de basis van Melkweg 50 Lichtjaren ligt het prachtige archiefmateriaal over de vele inspirerende bewegingen en legendarische momenten uit het verleden van het podium aan de Lijnbaansgracht. Gecombineerd met bijdragen van o.a. bekroond schrijver en spoken-word-artiest Zaïre Krieger, VPRO programmamaker David Kleijwegt, mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Melkweg oprichter Cor Schlösser vormt dit materiaal de basis van een bijzonder boek over verschillende thema's die al vijf decennia lang het gezicht van de Melkweg bepalen. Met hoofdstukken over onder meer hiphop, dans, cinema, heavy en vrije ruimte laat het boek de grote betekenis van de Melkweg voor de culturele ontplooiing van Amsterdam, vroeger en nu, zien.

Geheel passend bij het eigenzinnige karakter van het Amsterdamse podium is er voor gekozen om van de publicatie geen strikt chronologische biografie te maken, al loopt er wel een tijdlijn mee. Aangevuld met bijdragen van beeldmakers en interviews met bezoekers is het een bijzonder visueel boek geworden, in een Nederlandse én een Engelse uitgave.

“Groeien van “Kosmies Centrum” voor de hippiegeneratie tot podium en ontmoetingscentrum voor een breed publiek kon alleen door de functie en romantiek uit 1970 los te laten. Daarnaast veranderde de samenleving als geheel, ze werd progressiever. De belangstelling voor het soort omgeving waarin de Melkweg een wegbereider was, werd gemeengoed.” aldus oprichter Cor Schlösser.

Het boek is vanaf 1 juli officieel verkrijgbaar in het Nederlands en Engels via de webshop van de Melkweg, Concerto en diverse boekhandels.