Melkweg viert in 2020 haar 50-jarig jubileum

17 december 2019

De Melkweg viert volgend jaar haar 50-jarig jubileum en organiseert gedurende het hele jaar verschillende programma’s om dit te vieren. Het podium aan de Lijnbaansgracht opende in juli 1970 haar deuren in een oude melkfabriek en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Amsterdamse culturele landschap. 

De eerste avond binnen de jubileumprogrammering is de Melkweg 50 TALK op 20 januari waarin Leon Verdonschot in gesprek gaat met oud-directeur en mede-oprichter Cor Schlösser én huidige directeur Geert van Itallie. Later in het jaar is er onder andere ruimte voor muziekspecials, keuzefilms, exposities en multidisciplinaire programma’s. Deze worden in de loop van 2020 aangekondigd! 

Het was 17 juli 1970 toen de Melkweg voor het eerst haar deuren opende. Een groep idealistische theatermakers zag in die tijd kans om ruimte in de oude melkfabriek aan de Lijnbaansgracht te claimen, om alhier een alternatief podium annex ontmoetingscentrum te openen. De eerste zomer verliep meteen bijzonder tumultueus én succesvol en dus ging het hele feest een jaar later op herhaling, waarna de Melkweg vanaf oudejaarsavond 1972 definitief vaste grond onder de voeten kreeg. En de beweging was niet te stoppen. Culturele verdieping én verbreding, professionalisering, zichtbaarheid, uitbreiding: de Melkweg groeide in vijf decennia van ‘kosmies sentrum’ naar een internationaal en toonaangevend multidisciplinair poppodium met een scherpe programmering.
 

Lightyears: van 1970 tot nu – en daar voorbij!
De Melkweg bestaat nu dus vijftig jaar. Vijftig jaar ruimte voor nieuw talent in verschillende disciplines van popcultuur – en dat wordt herkend. Zo verbrak de Melkweg de afgelopen jaren bezoekersrecord na bezoekersrecord, waarbij in 2018 ruim een half miljoen bezoekers verwelkomd werden. Het jubileum wordt een heel jaar lang samen met dit uitzonderlijk diverse publiek, dat al heel lang of pas net zijn weg naar de Melkweg weet te vinden, gevierd! Om te beginnen op maandag 20 januari, met Melkweg 50 TALK:  Van 1970 tot nu – en daar voorbij! Op deze avond spreekt interviewer Leon Verdonschot met Geert van Itallie, de huidige directeur van de Melkweg en met Cor Schlösser, in 1970 één van de oprichters en vervolgens 41 jaar lang verbonden aan de Melkweg, eerst als ‘koördinator’ en vervolgens ‘projektleider’, later als directeur. Aan de hand van foto’s, tekst- en beeldfragmenten uit het archief belicht het drietal grote en kleine thema's die een voortdurende rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Melkweg. Verwacht veel gekkigheid en dingen die je nog nooit hebt gezien, maar wel altijd al wilde weten. Om de avond compleet te maken kruipt de grootste kenner van de muziekgeschiedenis van de Melkweg na afloop van deze talk achter de draaitafels.

Een blik op de toekomst met een blast from the past! 
Volgend op de avond van 20 januari, komen er in 2020 Lightyears aan muziekspecials, keuzefilms, exposities en multidisciplinaire programma’s in de agenda te staan en krijgt het publiek tevens de kans een kijkje achter de schermen te nemen. 
Kom kijken, kom luisteren en verbaas je over de wondere wereld van de Melkweg. Van hippies tot hiphop, van emo tot Expo, van reggae tot raven en van mime tot MILK MADE: time flies when you're having fun! 

In het kort:
Melkweg 50 Talk
Maandag 20 januari 2020
Aanvang: 20:00 uur
Info & tickets: www.melkweg.nl/melkweg50talk