Bron

LKCA

Met cultuur versterk je de veerkracht van jongeren

17 november 2022

Opgroeien in armoede, gepest worden op school of leven met een beperking: 15 tot 20 procent van de jongeren tussen de 12 en 27 jaar leeft in een kwetsbare positie (NJI.nl/cijfers).

Het goede nieuws: met cultuurdeelname kun je het mentaal welzijn van jongeren verbeteren. Jongerenwerk met aandacht voor cultuur kan de veerkracht van kwetsbare jongeren vergroten. Want deelnemen aan cultuur draagt onder andere bij aan een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en een sterker sociaal netwerk.

Mentaal welzijn jongeren

Het is daarom belangrijk dat professionals in cultuur, zorg en welzijn culturele activiteiten inzetten bij jongerenwerk. Maar hoe doe je dat? Speciaal voor deze professionals hebben we een factsheet gemaakt. Deze factsheet is het resultaat van een lerend netwerk waarin we, samen met Démos en Publiqpionierende Nederlandse en Vlaamse praktijken in jeugd-, welzijns- en jongerenwerk en de kunst- en cultuursector samenbrengen.

Factsheet

Deze factsheet van LKCA staat vol informatie en tips om écht een verschil te kunnen maken en het mentaal welzijn van jongeren te verbeteren. De factsheet presenteren we tijdens No Limits! Een studiedag over actieve cultuurparticipatie door jongeren.

In de factsheet lees je hoe je:

  • jongeren de regie geeft;
  • domeinoverstijgend kunt werken;
  • online en offline kunt verbinden;
  • voor impact kunt zorgen.