Metropool – Poppodia van Twente

5 september 2018

Vanaf deze week heten de poppodia in Hengelo en Enschede Metropool. Een logische keuze volgens  directeur Johan de Jong. “We hebben een bewuste en weloverwogen keuze gemaakt voor muziek. We willen een Poppodium in Twente dat rendeert, toegankelijk is voor de hele cultuurregio en een stimulans is voor de popmuziek in en uit Twente." Metropool staat nu voor de Poppodia van Twente, waarin de muziek centraal staat.

Twee steden, één vertrouwde naam
Johan de Jong vervolgt: “We zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan bij het kiezen van de naam voor het Twentse poppodium. We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben alle opties grondig bekeken. Metropool is een vertrouwde naam in de regio en heeft de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd bij het publiek. Maar ook boekers, partners en de gemeente Hengelo en Enschede dragen Metropool een warm hart toe. We willen een herkenbaar geluid uit twee steden: het geluid van popmuziek en bezoekers altijd een unieke ervaring bieden. Met een breed programma, veel vrijwilligers, nieuwe ambassadeurs én een tomeloze ambitie willen we geweldige dingen doen in de regio en we willen de popmuziek in Twente landelijk op de kaart zetten. We verschuiven van individuele podia naar een bijzonder en bovenstedelijk partnerschap dat kennis, kwaliteit en kunde deelt met alleen maar gezamenlijk doelen en agenda's, hoe geweldig is dat!"
 
Samenwerken en verbinden in Twente
Metropool werkte voor de samenvoeging van de podia in Hengelo en Enschede al intensief samen met het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, het voormalige Poppodium Atak, Openluchttheater Hertme en Innocent in Hengelo. “We gaan nu onder de vlag van Metropool  concerten organiseren in Hengelo én Enschede, en we hebben een groot aandeel in het verzorgen van popmuziek in de hele regio. We gaan bijzondere experimenten aan met Het Orkest van het Oosten, ArtEZ en de plaatselijke horeca. Daarmee voldoen we aan de opdracht die beide gemeentes ons enkele jaren geleden gegeven hebben: samenwerken, mensen en steden bij elkaar brengen en een vliegwiel zijn voor het pop-aanbod in Twente. Door deze samenwerkingen kunnen we ook hele grote (inter)nationale namen neerzetten, zoals Marco Borsato, Madness, Doe Maar en Paul Carrack in samenwerking met Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Een nieuw gezicht
De naam Metropool blijft dus. Wel ondergaat de website en de huisstijl een complete verandering. “Vooral de website heeft een andere look-and-feel. De oude kleuren en thema’s zijn volledig verdwenen. We kiezen in de communicatie voor een eenduidige uitstraling: fris, uitnodigend, herkenbaar en kleurrijk zoals ons gezamenlijk verleden. Voor ons voelt het dan ook echt als een nieuwe start.”

Stimulans, zowel lokaal als in de regio
Het programma in Enschede is al behoorlijk gevuld: gevestigde namen zoals Toots & The Maytals, Douwe Bob, Doe Maar, De Dijk, Paul Carrack en Claw Boys Claw zijn al geboekt. Het bovenstedelijke Poppodium biedt ook veel ruimte voor aanstomend talent en bijzondere experimenten, zoals Classsh waarbij Bas Amro van Basic Grooves een samenwerking aangaat met Het Orkest Van Het Oosten. "We zetten de succesvolle ‘Offensieven’ voort met aanstormend talent uit de regio, er komt een nieuwe editie van 'PopSecret' en er staan speciale avonden met het 'Twents Songwriters Gilde' op stapel. Ook het aantal speelplekken voor regionale acts breiden we uit: zo zal er maandelijks een concert in het kader van 'In De Lift' plaatsvinden en komt het coachingsprogramma ‘SongCamp terug naar Twente. 'Do It!', het cultuureducatie project voor het voortgezet onderwijs krijgt ook eindelijk een Enschedese tak."

"Maar ook blijven we dicht bij de echte underground, waar anders geen plaats voor is. En een stad als Enschede leent zich als geen ander voor het brengen van nieuwe artiesten, stromingen en concepten." De Jong verwacht ook dat de plaatselijke horeca in Enschede voordeel heeft van een Poppodium met landelijke uitstraling: “in Hengelo geeft 49% van onze bezoekers aan dat ze rondom een concert ze nog een horecagelegenheid in de binnenstad bezoeken. We verwachten dat dat in Enschede ook zo zal zijn.

Onze doelstelling is boven alles om liefhebbers van muziek een podium te bieden in steden waar ze zich welkom maar vooral ook thuis voelen.”