Bron

3voor12 en tweedekamer.nl

Minister Bruins ziet geen noodzaak voor ingreep in ticketverkoop

2 april 2025

OCW schuift motie Peter Kwint terzijde en kijkt naar de industrie

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) ziet geen reden om op korte termijn wettelijk in te grijpen bij de zwarthandel in concert- en evenemententickets. De minister stelt in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer dat de sector zelf genoeg stappen onderneemt om het probleem aan te pakken. Bruins zal de situatie blijven volgen, maar vindt nationale regelgeving nu niet noodzakelijk.

Lees hier de kamerbrief van minister Bruins.

In zijn reactie op eerdere Kamervragen, gaat minister Bruins in op de uitvoering van de motie-Kwint, waarin SP-Kamerlid Peter Kwint aandrong op wetgeving tegen de doorverkoop van tickets tegen woekerprijzen. Bruins verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat de omvang van het probleem van professionele doorverkoop ‘relatief beperkt’ is. De minister meldt dat er sinds november 2023 zijn verschillende technologische innovaties en samenwerkingen tussen organisatoren, podia en doorverkoopplatforms zijn die nieuwe mogelijkheden bieden om de oplopende prijzen te bestrijden. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen poppodium Paradiso en een online platform, waar tickets alleen tegen de oorspronkelijke prijs worden doorverkocht. Bruins benadrukt dat hij dergelijke initiatieven op meerdere plekken ziet ontstaan en dat hij dit ten zeerste toejuicht.

Tegelijkertijd blijft de minister openstaan voor een mogelijke Europese oplossing. Omdat de problematiek vaak over de grens heen speelt, ziet Bruins een EU-brede aanpak als de meest voor de hand liggende oplossing. ‘Als er op Europees niveau een voorstel komt dat in alle lidstaten effectief kan worden toegepast, ben ik zeker bereid dit te ondersteunen,’ aldus de minister.

Op dit moment ziet de Nederlandse regering geen noodzaak voor nieuwe wetgeving om de handel in tickets aan banden te leggen. Bruins laat weten dat hij de ontwikkelingen blijft volgen, maar voorlopig het initiatief bij de markt legt. Dit betekent dat, ondanks de oproepen van Kwint en andere Kamerleden voor strengere maatregelen, er geen directe overheidsinterventie komt.