Mobiele windmolen zorgt deze zomer voor energie op festivals

7 februari 2019

Je vraagt je af waarom het nog niet bestaat: een inklapbare windmolen bekleed met zonnepanelen die energie opwekt op festivals. Met een miljoenenbudget, een schaalmodel en een enthousiast team van de faculteit bouwkunde van de TU Eindhoven lijkt hij er te komen. 

Wie komende zomer op Pukkelpop in het Belgische Hasselt rondloopt, kan er waarschijnlijk niet omheen: de 21 meter hoge en felgekleurde GEM-Tower (Green Energy Mill). Het gaat om het eerste prototype van een mobiele windmolen, van Eindhovense makelij. ,,We kunnen niet wachten om ’m daadwerkelijk te zien’’, zegt Patrick Lenaers, als doctoraalstudent ontwerpen (PDEng) verantwoordelijk voor de constructie van de windmolen. 

In totaal zijn drie studenten betrokken bij het driejarige project. Via het Europese subsidieprogramma Interreg, dat innovatieve en duurzame projecten stimuleert, kwam 2,3 miljoen euro binnen. ,,Daarmee hebben we zo’n 60 procent van de totale realisatiekosten afgedekt’’, zegt universitair hoofddocent bouwkunde op de TU Eindhoven Faas Moonen. Hij is projectleider en mocht onlangs tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen een presentatie houden over het initiatief aan zo’n vierhonderd organisatoren van evenementen en festivals. ,,De eerste reacties waren zeer positief.’’

Lees hier het volledige artikel.