Mobiliteit: Europese Commissie stelt voor gecoördineerde reismaatregelen te actualiseren.

3 juni 2021

Aangezien de epidemiologische situatie verbetert en vaccinatiecampagnes in de hele EU versnellen, stelt de Commissie voor dat de lidstaten de reismaatregelen geleidelijk versoepelen.

Met name voor de houders van het digitale COVID-certificaat van de EU. Om de beperkingen van het vrije verkeer die vorig jaar als reactie op de COVID-19-pandemie zijn ingevoerd, beter te coördineren, stelt de Commissie voor de desbetreffende aanbeveling van de Raad, die in oktober 2020 is aangenomen, te actualiseren.

Het nieuws Aangezien de epidemiologische situatie verbetert en vaccinatiecampagnes in de hele EU versnellen, stelt de Commissie voor dat de lidstaten de reismaatregelen geleidelijk versoepelen, met name voor de houders van het digitale COVID-certificaat van de EU. Om de beperkingen van het vrije verkeer die vorig jaar als reactie op de Covid-19-pandemie zijn ingevoerd, beter te coördineren, stelt de Commissie voor de desbetreffende aanbeveling van de Raad die in oktober 2020 is aangenomen, te actualiseren.

Belangrijkste voorstellen
De belangrijkste updates van de gemeenschappelijke benadering van reismaatregelen binnen de EU bouwen voort op de kleurgecodeerde kaart die is gepubliceerd door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC):

 • Volledig gevaccineerde personen die in het bezit zijn van vaccinatiecertificaten in overeenstemming met het EU Digital COVID-certificaat, moeten 14 dagen na ontvangst van de laatste dosis worden vrijgesteld van reis-gerelateerde tests of quarantaine. Dit moet ook gelden voor herstelde personen die een enkele dosis van een vaccin met 2 doses hebben gekregen. Wanneer lidstaten een vaccinatiebewijs accepteren om ook in andere situaties, bijvoorbeeld na de eerste dosis in een reeks van 2 doses, afstand te doen van beperkingen van het vrije verkeer, moeten zij onder dezelfde voorwaarden ook vaccinatiecertificaten voor een COVID-19 vaccin.
 • Genezen personen met certificaten in overeenstemming met het EU Digital COVID-certificaat moeten worden vrijgesteld van reis-gerelateerde tests of quarantaine gedurende de eerste 180 dagen na een positieve PCR-test.
 • Personen met een geldig testcertificaat in overeenstemming met het EU Digital COVID-certificaat dienen te worden vrijgesteld van eventuele quarantainevereisten. De Commissie stelt een standaardgeldigheidsperiode voor tests voor: 72 uur voor PCR-tests en, indien aanvaard door een lidstaat, 48 uur voor snelle antigeentests.
 • "Noodrem": de lidstaten moeten opnieuw reismaatregelen invoeren voor gevaccineerde en herstelde personen als de epidemiologische situatie snel verslechtert of wanneer een hoge prevalentie van zorgwekkende varianten is gemeld.
 • Verduidelijking en vereenvoudiging van eisen, indien opgelegd door lidstaten op basis van hun eigen besluitvormingsprocessen:
  > Reizigers uit groene gebieden: geen beperkingen.
  > Reizigers uit oranje gebieden: de lidstaten kunnen een pre-departure test (rapid antigen of PCR) eisen.
  > Reizigers uit rode gebieden: de lidstaten kunnen eisen dat reizigers in quarantaine gaan, tenzij ze een pre-departure test hebben (rapid antigen of PCR).
  > Reizigers uit donkerrode gebieden: niet-essentiële reizen moeten sterk worden afgeraden. Vereiste van testen en quarantaine blijven.
 • Om de eenheid van het gezin te waarborgen, moeten minderjarigen die met hun ouders reizen worden vrijgesteld van quarantaine wanneer de ouders niet in quarantaine hoeven, bijvoorbeeld vanwege vaccinatie. Kinderen onder de 6 jaar moeten ook worden vrijgesteld van reis-gerelateerde tests.
 • De Commissie stelt voor om de drempelwaarden van de ECDC-kaart aan te passen in het licht van de epidemiologische situatie en de voortgang op het gebied van vaccinatie. Voor de oranje gemarkeerde gebieden is het voorstel om de drempel van het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van COVID-19-gevallen te verhogen van 50 naar 75. Evenzo is het voorstel voor de rode gebieden om het drempelbereik aan te passen van 50-150 tot de huidige nieuw 75-150.

Eerste digitale COVID-certificaten van de EU uitgegeven voor reizigers
Op 1 juni, een maand voor de deadline, is de EU Gateway for the Certificate live gegaan met zeven landen die zijn begonnen met het uitgeven van de eerste EU-certificaten: Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië en Polen.

De Gateway is het centrale deel van het EU Digital COVID-certificaat, het slaat de openbare sleutels op die nodig zijn voor de verificatie van de documenten.

Sinds 10 mei hebben 22 landen de gateway al met succes getest. De Commissie roept de lidstaten op gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden op grond van de nationale wetgeving om al vóór de inwerkingtreding van de onderliggende verordening op 1 juli te beginnen met de uitgifte van digitale COVID-certificaten van de EU. Waar de nationale wetgeving voorziet in de verificatie van COVID-19-certificaten, kunnen houders van een EU Digitaal COVID-certificaat daar al gebruik van maken tijdens het reizen.

Het EU-certificaat is door de Commissie voorgesteld om deze zomer veilig te reizen. Het zal gratis, veilig en voor iedereen toegankelijk zijn. Verkrijgbaar in digitaal formaat of op papier, het zal een bewijs zijn dat een persoon is ingeënt tegen COVID-19, negatief is getest of hersteld van een infectie.