Bron

motelmozaique.nl

Motel Mozaïque’s grondlegger Harry Hamelink draagt rol van artistiek directeur over aan nieuwe generatie

10 april 2024

Motel Mozaïque’s grondlegger Harry Hamelink draagt rol van artistiek directeur over aan nieuwe generatie

2023 was een bijzonder jaar voor Harry Hamelink want op 13 september mocht hij uit handen van Wethouder Said Kasmi de Cultuurpenning ontvangen.

Een prachtig moment, waar hij geprezen werd om zijn decennialange inzet voor de Rotterdamse cultuursector. Ook leverde dit een moment op van bezinning en reflectie en heeft Harry besloten zijn rol als artistiek directeur over te dragen aan een nieuwe generatie. Met trots deelt MOMO mee dat Enoma Amayo is aangetreden als hoofd programma en Margriet Colenbrander als algemeen directeur. Harry blijft nauw betrokken in het team als founder/programmamaker, om mooie programma’s te creëren en zijn opgebouwde kennis en kunde te blijven delen met de organisatie, Rotterdam en de cultuursector.

Het Juryrapport van de Cultuurpenning schreef:  “Al decennialang is Hamelink actief in de culturele sector, zonder op de voorgrond te treden. Centraal in alles wat hij doet, staat het verder brengen van de mensen om hem heen”, aldus de jury. En dat verder brengen van mensen om hem heen, is de belangrijkste motivatie geweest in dit besluit. “Het voelt als het juiste moment voor deze stap, er staat een sterk team en bestuur waarin ik volledig vertrouw. Ik kijk er naar uit om terug te gaan naar mijn roots, het maken van programma’s en de nieuwe generatie adviseren en coachen”.

En ook voor Enoma Amayo (28) is de timing bijzonder: zij won in 2023 tijdens Eurosonic Noorderslag de IJzeren Eierbal als grootst aanstormend talent binnen de Nederlandse Poppodia- en festivals. “Het is geweldig dat ik eerst een paar jaar heb kunnen leren van Harry, en nu met alle opgedane kennis het mozaique van mijn dromen kan samenstellen”. Enoma zet de artistieke koers van MOMO voort en bouwt deze verder uit. Dit doet zij door nieuwe en inspirerende artiesten en makers te presenteren op MOMO Festival en met MOMO Concerts. Daarnaast wil ze aandacht vestigen op thematieken die we zien om ons heen, in onze stad en daarbuiten. Deze thema’s worden door alle programmeurs gebruikt als inspiratiebron. Of dit nu gaat over de familiegeschiedenis van bi-culturele artiesten zoals Naomi He-Ji liet zien tijdens MOMO Festival 2023 of waar het werk Dear Laila dit jaar een kijkje geeft in de verhalen over verwoesting en verlies die oorlog en bezetting met zich meebrengt. Het zijn verhalen en thema’s waar bezoekers nieuwe perspectieven zien en ervaren. Naast deze thematische manier van werken, is er ook altijd ruimte voor opkomende acts; de Lowlands headliner van de toekomst. Waarbij dit jaar de ogen zijn gericht op artiesten als Artemas, Bolis Pupul en Porcelain id.

Margriet Colenbrander (36) begon in het najaar van 2021 als zakelijk directeur. Als gevolg van de rolverandering van Harry pakt zij de rol van algemeen directeur met beide handen aan. En ook voor haar voelt het logisch en sluit deze stap aan bij haar visie op de organisatie. “Het is een eer om verder te mogen bouwen aan de organisatie die door Harry is gestart. Ik zie het als mijn taak om het team zo goed mogelijk te laten groeien en ervoor te zorgen dat zij hun MOMO-dromen waar kunnen maken. Met Enoma als Hoofd Programma hebben wij een prachtige aanvulling en leiding in ons artistieke team. Enoma representeert een generatie en geluid die een groot podium verdient, ik ben heel blij dat MOMO dat podium kan faciliteren”  

Het ambitieuze team van Motel Mozaique werkt jaarrond aan talentontwikkeling binnen MOMO Create, aan de Rotterdamse concertreeks MOMO Concerts, en organiseert jaarlijks MOMO Festival, een multidisciplinair festival dat dit jaar op 18, 19 en 20 April haar 22e editie viert in de binnenstad van Rotterdam.

Voor vragen kunt u terecht bij Enoma en Margriet, via enoma@motelmozaique.nl en margriet@motelmozaique.nl