Muziekweb neemt muziekcollectie Nationaal Pop Instituut over van UvA

13 september 2018

In samenwerking met de UvA heeft Muziekweb de cd-collectie van het voormalig Nationaal Pop Instituut (NPI) overgenomen. In de NPI collectie zijn alle soorten popmuziek te vinden, van pop en rock tot house, metal, hiphop en wereldmuziek.

De collectie bestaat uit meer dan 15.000 cd’s, zowel albums als singels, en bevat alleen muziek van Nederlandse bodem; gevestigde namen, maar ook talent of nooit doorgebroken acts. De collectie wordt toegevoegd aan de collectie van Muziekweb, waarna de collectie te leen zal zijn met een bibliotheekpas, of volledig te beluisteren zal zijn binnen de bibliotheek.

Het NPI werd opgericht in 1975 en ontving vanaf 1977 subsidie van de Rijksoverheid. Het doel van het NPI was de ontwikkeling en kwaliteit van Nederlandse popmuziek en hield zich bezig met diverse activiteiten. Het NPI was betrokken bij verschillende festivals, gaf advies en ondersteuning, deed promotiecampagnes voor Nederlandse muziek in het buitenland, had een eigen albumreeks voor nieuw talent (genaamd Unsigned), gaf het tijdschrift Fret uit en stimuleerde Nederlandse popmuziek door het uitreiken van diverse prijzen en awards. Ook had het NPI een uitgebreid mediacentrum met informatie over Nederlandse popmuziek, zoals tijdschriften, boeken, foto’s, geluidsdragers. Het NPI onderhield ook de Popencyclopedie.

Sinds 2018 werd het NPI deel van Muziekcentrum Nederland (MCN), het sectorinstituut voor Nederlandse muziek. Echter, door een grote bezuinigingsronde in 2013, werd het MCN opgeheven. De MCN collectie werd ondergebracht bij de afdeling Bijzonde Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Muziekweb neemt nu deze collectie van hen over.

Een voorlopig overzicht van de NPI-cd’s in de Muziekweb-collectie is te zien op deze lijst.